Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

ΤΟ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙ


 Το σκουλαρίκι ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στους στρατιωτικούς του Βυζαντινού στρατού. Η αρχαία Ελληνική ονομασία του ήταν ενωτιον ωστόσο επικράτησε η λέξη σχολαρικιον που εξελίχθηκε σε σκουλαρίκι. Το σχολαρικιον ήταν ένα διακριτικό που έφεραν οι ανώτεροι αξιωματικοί των Παλατινων Σχολών οι λεγόμενοι Σχολαριοι(ήταν Αρμενικής καταγωγής, και η δουλειά τους ήταν η φρούρηση του παλατιού του αυτοκράτορα) για να αναγνωρίζεται ο βαθμός τους. Ουσιαστικά ήταν ένα χρυσό ενωτιον που φορούσε ο κάθε Σχολάριος στο δεξί αυτί του.

Σε αρκετές αγιογραφίες εικονίζεται ο Άγιος Γεώργιος ως Σχολάριος έχοντας στο δεξί αυτί του ένα σχολαρικιον, δηλαδή αξιωματικός των Παλατινων Σχολών.
Εικόνα του Αγίου Γεωργίου με σχολάρικιον, Ι.Ν της Παναγίας, χωριό Πλατάνια, δήμος Αμαρίου, Νομός Ρεθύμνης, Κρήτη. 14ος μΧ αιώνας.


Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας Σας ευχαριστούμε από καρδιας Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only