Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Σφυρί ή τσεκούρι από γυαλισμένη πέτρα

Σφυρί ή τσεκούρι από γυαλισμένη πέτρα, πολιτισμός Vin ča, Νεολιθική περίοδος-η Νέα Λίθινη εποχή, περίπου 5000-4500 χρόνια π.Χ., βρέθηκε στο αρχαιολογικό χώρο Vin ča – Belo brdo, κοντά στο Βελιγράδι, πρωτεύουσα της Σερβίας.
Συλλογή του Μουσείου της Πόλης του Βελιγραδίου.
Το Vin ča - Belo brdo είναι μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές τοποθεσίες της Ευρώπης, που μία από τις πιο εξελιγμένες Vin ča - Belo brdo είναι μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές τοποθεσίες της Ευρώπης, που ένας από τους πιο προηγμένους πολιτισμούς της ύστερης νεολιθικής περιόδου στην Ευρώπη πήρε το όνομα του. Μεγάλος οικισμός του πολιτισμού Vin ča υπήρχε σε αυτή την τοποθεσία για περισσότερα από 1000 χρόνια, μεταξύ 5500 και 4500-4000 χρόνια π.Χ. και οι αρχαιολόγοι εντόπισαν υπολείμματα άλλων πολιτισμών, από την προϊστορία έως τη μεσαιωνική περίοδο. Τόσο έντονη ανθρώπινη παρουσία άφησε εκπληκτικά πλούσιο πολιτιστικό στρώμα βάθους άνω των 11 μέτρων.
Ο πολιτισμός της Βίντσα άνθισε κυρίως στο έδαφος της σημερινής Σερβίας, φτάνοντας σε τμήματα της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Οι Βίντσα ζούσαν σε καλά οργανωμένους οικισμούς, με δρόμους και πλατείες, σε στέρεα ορθογώνια σπίτια από ξύλο και πηλό. Τα ίχνη δείχνουν ότι αυτοί οι αρχαίοι άνθρωποι διατηρούν εμπορικές σχέσεις με άλλους προϊστορικούς πολιτισμούς στην κεντρική Ευρώπη, τη λεκάνη των Καρπαθίων και τις ακτές της Μεσογείου.
Οι άνθρωποι της Vin ča δημιούργησαν πολλές πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές μορφές, ειδικά ανθρωπομορφικά ειδώλια, φιλοπόμορφα καπάκια, βωμούς και κεραμικά υψηλής ποιότητας.
Το σημαντικότερο επίτευγμα του πολιτισμού Vin ča είναι η έγκαιρη εκμετάλλευση και επεξεργασία μεταλλεύματος χαλκού, μεταξύ των παλαιότερων στον κόσμο. Τα παλαιότερα ίχνη μεταλλουργίας στην Ευρώπη ανακαλύφθηκαν σε αρκετές τοποθεσίες του πολιτισμού Vin ča στη Σερβία, όπως το Plo čnik, το Belovode και το Rudna glava που χρονολογούνται πριν από 6000 έως 7000 χρόνια.
Φωτογραφία - @vinca. πολιτισμός
//
Τσεκούρι ή σφυρί, σιδερένια πέτρα, πολιτισμός Vin ča, Νεολιθική περίοδος - νεώτερη λίθινη εποχή, περίπου 5000 - 4500 χρόνια π.Χ., βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Vin ča - Belo Hill κοντά στο Βελιγράδι.
Η συλλογή του Μουσείου της Πόλης του Βελιγραδίου.
Το Vin ča - Belo Brdo είναι μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές τοποθεσίες στην Ευρώπη, από την οποία πήρε το όνομα ενός ολόκληρου πολιτισμού του εκλιπόντος Νεολιθικού. Ο οικισμός του πολιτισμού Vinca υπήρχε για περίπου 1000 χρόνια, μεταξύ 5500 και 4500 χρόνια π.Χ. και οι αρχαιολόγοι βρήκαν ίχνη άλλων πολιτισμών σε αυτή την τοποθεσία, από την προϊστορία μέχρι τον Μεσαίωνα. Τέτοια έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα άφησε ένα εξαιρετικά φτωχό πολιτιστικό στρώμα, βάθος 11 μέτρων.
Ο πολιτισμός Βίντσα ήταν ένας από τους πιο εξελιγμένους πολιτισμούς της Ευρωπαϊκής Νεολιθικής, και εξαπλώθηκε ευρέως στην επικράτεια της σημερινής Σερβίας. Οι κομιστές αυτού του πολιτισμού ζούσαν σε καλά οργανωμένους οικισμούς, με αληθινούς δρόμους και "μαγαζιά", σε καλοχτισμένα σπίτια από ξύλο και λάσπη. Τα λείψανα δείχνουν ότι οι Βιντσάνι είχαν ανεπτυγμένο σύστημα πεποιθήσεων και ότι διατηρούσαν εμπορικούς δεσμούς με άλλους προϊστορικούς πολιτισμούς στην κεντρική Ευρώπη, την περιοχή των Καρπαθίων και τις ακτές της Μεσογείου.
Αυτή η κουλτούρα μας άφησε πολλές πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες μορφές τέχνης, ειδικά ανθρωπόμορφες φιγούρες, προσοπόμορφα καπάκια, θυσίες και διακοσμημένα κεραμικά υψηλής ποιότητας.
Το σημαντικότερο επίτευγμα του πολιτισμού Vinca είναι η έγκαιρη εκμετάλλευση και επεξεργασία του μεταλλεύματος χαλκού, το οποίο ταξινομείται μεταξύ των παλαιότερων μορφών μεταλλουργίας στον κόσμο. Παλαιότερα ίχνη μεταλλουργίας στην Ευρώπη προέρχονται από αρκετές περιοχές του πολιτισμού Vin ča στη Σερβία, όπως το Plocnik, το Belovoda και το Rudna glava πριν από 6000-7000 χρόνια.

 

Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only