Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Μυστικά για όσπρια


 Οι συνταγές για όσπρια είναι από τις αγαπημένες των Ελλήνων για αυτό και πρέπει να ξέρετε τα μυστικά τους.

Φασολάδαφακές, ρεβύθια, γίγαντες είναι αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο στην κουζίνα μας. Τα όσπρια της ελληνικής γης είναι εξαιρετικά και μοναδικά.

Με τα μυστικά για όσπρια που σας αποκαλύπτω, θα μάθετε να διαλέγετε και να έχετε πάντα στο πιάτο σας τα καλύτερα και τα πιο καλομαγειρεμένα όσπρια.

Τα μυστικά για την καλύτερη φασολάδα 

Τα μυστικά για την καλύτερη φασολάδα κρύβονται στα φασόλια και στον τρόπο που τα μαγειρεύετε

Όταν αγοράζουμε όσπρια (φασόλια ή γίγαντες) προσέχουμε το προϊόν να μην είναι κιτρινισμένο και σκασμένο – δείγμα πολυκαιρίας. Πολυκαιρισμένα φασόλια θα βράσουν δύσκολα.

Τα περισσότερα όσπρια, γενικά, πριν μαγειρευτούν πρέπει να τα μουλιάσουμε από την προηγούμενη μέρα σε μπόλικο νερό για να φουσκώσουν (ρεβύθια, γίγαντες). Μετά το μούλιασμά τους, τα νεροβράζουμε για 5 λεπτά και πετάμε το πρώτο νερό πριν τα μαγειρέψουμε (φακές, φασόλια, μαυρομάτικα).

Στο μούλιασμα των οσπρίων προσθέτουμε λίγη μαγειρική σόδα. Τα βοηθάει να γίνουν πιο βραστερά.

Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τα όσπρια. Αντίθετα, η δυνατή φωτιά τα διαλύει εξωτερικά και η καρδιά μένει άβραστη.

Εάν αγοράζουμε χύμα όσπρια, ελέγχουμε πόσο σκληρά είναι. Δηλαδή, σπάμε ή δαγκώνουμε το όσπριο και, αν είναι σκληρό και σπάει σαν καραμέλα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένο και ξερό και δεν θα είναι βραστερό – δηλαδή δεν θα βράσει εύκολα. Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληρό, αλλά στην καρδιά του να μην είναι ξερό.

Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού ή του ψησίματος, προσθέτουμε βραστό νερό για να μην κόβεται ο βρασμός τους.

Όταν νεροβράζουμε ή ζεματάμε τα όσπρια για λίγα λεπτά (δηλαδή όταν βράζουμε το “πρώτο νερό”, το οποίο και πετάμε μετά) προσθέτουμε 1 κ. γλ. σκόνη μουστάρδας, η οποία έχει την ιδιότητα να μειώνει τα συμπτώματα τυμπανισμού που προκαλούν τα όσπρια. Αντί για μουστάρδα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με τον ίδιο τρόπο, ένα κομμάτι μπαγιάτικο ψωμί.

Ο ρόλος του ελαιόλαδου στις συνταγές για όσπρια

Η προσθήκη του ελαιόλαδου στον τελευταίο βρασμό, χυλώνει περισσότερο τα φαγητά μας.

Με τα όσπρια παρασκευάζουμε σούπες, σάλτσες, πουρέκεφτέδες, μπιφτέκια, γεμίσεις, μακαρονάδεςλαδερά και πάρα πολλές άλλες συνταγές. Τα συνδυάζουμε με ψάρι, κρέας, θαλασσινά, αλλά και με λαχανικά και δημητριακά.

Να θυμάστε ότι λατρεύω να μοιράζομαι μαζί σας τις συνταγές μου, αλλά και τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία, που αντλώ μέσα από τη δουλειά μου. Θέλω να κάνετε με τα χέρια σας τα τέλεια μαγειρέματα!

Έξυπνο μυστικό για ρεβίθια και γίγαντες που θα σας λύσει τα χέρια

Ξεχάσατε να μουλιάσετε όσπρια χθες; Θέλετε στο άψε σβήσε να στήσετε φαγητό;

Να ένα μυστικό που θα σας λύσει τα χέρια.

Πόσες φορές θέλετε να μαγειρέψετε στα γρήγορα γίγαντες και ρεβύθια σούπα και ξεχάσατε να τα μουλιάσετε;

Αυτό το μυστικό για το μουλιασμα και τη συντήρηση των οσπρίων θα σας φανεί πολύ χρήσιμο.

Μουλιάστε από το προηγούμενο βράδυ, πάντα με μπόλικο κρύο νερό τα ρεβύθια σας ή τους γίγαντες.

Ρεβύθια στο φούρνο

Την επόμενη ημέρα, αφού θα έχουν μείνει αρκετές ώρες και θα έχουν φουσκώσει και μαλακώσει αρκετά, στραγγίστε τα καλά σε σουρωτήρι.

Μοιράστε τα σε σακουλάκια τροφίμων δηλ σε ποσότητα ίση με τα άτομα που αντιστοιχούν. Υπολογίστε για κάθε άτομο 1 φλ. όσπρια.

Γίγαντες στο φούρνο

Κλείστε καλά τα σακουλάκια μερίδες και αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη. Διατηρούνται για μήνες. Και το πιο ωραίο δεν σας το είπα ακόμα. Αν τα όσπρια έχουν μουλιάσει αρκετά κι έχουν μαλακώσει καλά, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε κατευθείαν από την κατάψυξη στην κατσαρόλα σας. Δεν χρειάζονται ξεπάγωμα. Οπότε ανά πάσα στιγμή, φτιάχνετε γίγαντες ή ρεβύθια  από την κατάψυξη έτοιμα στην κατσαρόλα. Γιατί είπαμε δεν θέλει κόπο, αλλά θέλει τρόπο.

χούμους με ρεβύθια και ταχίνι αυθεντική συνταγή
Χούμους

Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 
Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν
Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 
Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας
Σας ευχαριστούμε από καρδιας
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας
https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only