Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Μετεωροσκόπιον

Στο κέντρο της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας βρισκόταν το μετεωροσκόπειο ή αλλιώς ζωδιακοί κρικωτοί. Ήταν ένας σφαιρικός αστρολάβος, ο μεγαλύτερος μέχρι τότε με 9 δακτυλίους (κρίκους)· ενώ συνήθως τέτοιες κατασκευές είχαν 3 ( Ήλιος, Σελήνη, ζωδιακός). Το μετεωροσκόπιον περιέγραφε και την κίνηση των πέντε πλανητών, ενώ στο κέντρο βρισκόταν η Γη. Με αυτήν τη συσκευή οι φιλόσοφοι του Μουσείου έκαναν ακριβείς μετρησείς:
– εκλειπτικών συντεταγμένων των άστρων
γωνιωδών αποστάσεων
– ώρας παρατήρησεων
Ο Αρχιμήδης βελτίωσε την συσκευή με το πλανησφαίριο.
Ο Κικέρων αναφέρει στο διάλογό «Περί Δημοκρατίας», πώς μετά την κατάκτηση των Συρακουσών το 212 π.Χ, ο στρατηγός Μάρκελλος μετέφερε στην Ρώμη δύο μηχανισμούς που κατασκευάστηκαν από τον Αρχιμήδη, οι οποίοι έδειχναν την κίνηση του Ήλιου, της Σελήνης και των πέντε πλανητών. Έναν τον κράτησε ο Μάρκελλος ως προσωπικό λάφυρο από τις Συρακούσες και δώρισε τον άλλον στον ναό της Αρετής στην Ρώμη.
Ο μηχανισμός που κράτησε ο Μάρκελλος περιγράφεται από τον Λούκιο Φούριο Φίλο ως εξής:
«Όταν ο Γάλλος μετακίνησε την Υδρόγειο, η Σελήνη ακολούθησε τον Ήλιο σε όσες στροφές και αν έκανε σε αυτήν τη μπρούτζινη συσκευή, όπως θα γινόταν και στον ουρανό. Είδαμε, επίσης, ότι στον ουρανό η έκλειψη Ηλίου ήταν η ίδια, όταν η Σελήνη ερχόταν σε εκείνη τη θέση ώστε να ρίχνει την σκιά της πανω στη γη, όταν τα τρία σώματα ήταν ευθυγραμμισμένα.»
Η δημιουργία τέτοιου είδους μηχανισμού απαιτούσε προχωρημένη γνώση για τη χρήση του διαφορικού. Θεωρούταν δε ότι ήταν πέρα από τις δυνατότητες της τεχνολογίας κατά την Ελληνιστική και αμφισβητήθηκε· αλλά η ανακάλυψη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων το 1900 επιβεβαίωσε το γεγονός ότι συσκευές τέτοιου είδους ήταν τεχνολογικά εφικτές στους Έλληνες.
απεικ. Assassin's Creed


Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας Σας ευχαριστούμε από καρδιας Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only