Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Το μεγαλείο της Αρχαίας Θουρίας

Το μεγαλείο της Αρχαίας Θουρίας αναδεικνύεται μέσα από σημαντικά ευρήματα, καθώς ολοκληρώθηκαν και οι φετινές ανασκαφές με μεγάλη επιτυχία.

Συμπληρώθηκαν ήδη 10 χρόνια συστηματικών ανασκαφών, που διεξάγονται στην περιοχή της αρχαίας πόλης από το 2009, υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας με την διεύθυνση της διδάκτορος Ξένης Αραπογιάννη. Κατά την διάρκεια της δίμηνης ανασκαφικής περιόδου αυτό το καλοκαίρι, ήρθε στο φως ένα ακόμη τμήμα του αρχαίου θεάτρου, προσφέροντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του μνημείου, το οποίο εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την σπουδαία αρχιτεκτονική του.(φώτο 1)

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν αρχαιολογικές έρευνες και σε άλλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή όπου εξαπλώνεται η αρχαία πόλη, με εντυπωσιακά νέα ευρήματα που συμπληρώνουν διαρκώς την εικόνα της αρχαίας Θουρίας.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της διευθύντριας των ανασκαφών κ. Αραπογιάννη (στην οποία επισυνάπτεται η φώτο 1), όλη η ανασκαφική ομάδα: αρχαιολόγοι, αρχιτέκτων, τοπογράφος, εργατικό και τεχνικό προσωπικό, φοιτητές, συνέβαλλε και φέτος ακούραστα και με απαράμιλλο ενθουσιασμό στο επιτελούμενο ανασκαφικό έργο, που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

 


Το Αρχαίο θέατρο ήταν ένα σημείο αναζήτησης για πολλά χρόνια, κοντά 20 χρόνια, ο εντοπισμός του έγινε το 2015 με εκτεταμένη γεωφυσική έρευνα, όπως αναφέρει η Δρ. Ξένη Αραπογιάννη, υπεύθυνη της Ανασκαφής και επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, κατά την πρόσφατη ξενάγηση δημοσιογράφων της Μεσσηνίας.

Αρχικά δεν φαινόταν τίποτα παρά μόνο οι γωνίες των ογκόλιθων, οι οποίοι αποτέλεσαν αφορμή για να ξεκινήσουν οι ανασκαφές, καθώς υπήρχαν τρεις θέσεις πιθανές. Στην συνέχεια έγιναν δοκιμαστικές ανασκαφές το 2016 και τότε εμφανίστηκε το μεγάλο βόρειο ανάλημμα και στην πορεία ένα μεγάλο μέρος της ορχήστρας, έτσι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ήταν το αρχαίο θέατρο. Το 2017 έγινε συστηματική ανασκαφή, συνεχίστηκε έναν χρόνο και το 2019 έγινε η αποκάλυψη του μνημείου.

 

Όπως επεσήμανε η Δρ. Ξένη Αραπογιάννη στην περιοχή υπάρχουν ενδείξεις και για άλλα πολλά οικοδομήματα και όσα περισσότερα μνημεία αποκαλύπτονται τόσο καλύτερη θα γίνει η εικόνα της Αρχαία Πόλης, κάτι το οποίο απαιτεί χρόνο, οργάνωση και χρήματα. Οι χρηματοδοτήσεις γίνονται με βάση των ιδιωτικών χορηγιών, ο κύριος χορηγός είναι το Ιδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. Επίσης χορηγία υπάρχει και από το Ιδρυμα Κωνσταντακόπουλου και επιπλέον όλα αυτά τα χρόνια σημαντική βοήθεια υπήρχε από τον Δήμο Καλαμάτας και τη Περιφέρεια Πελοποννήσου.

13 ΑΡΧΑΟΙ ΤΑΦΟΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΕΛΑΙΩΝΑ
Ο ιδιοκτήτης του κτήματος Αντώνης Τσαγκλής ξεναγώντας στον χώρο τονίζει πως οι κάτοικοι γνώριζαν ότι υπήρχαν τάφοι στο συγκεκριμένο σημείο καθώς εκεί έχουν βρεθεί πολλά κοσμήματα εκ των οποίων και το πολύτιμο δαχτυλίδι μεγάλης αξίας που φιλοξενείται στην Αρχαία Ολυμπία. Τα περισσότερα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο Καλαμάτας. Συνολικά έχουν βρεθεί 16 μυκηναϊκοί τάφοι από τους οποίους οι 13 βρίσκονται στο κτήμα του Αντώνη Τσαγκλή. Οι συγκεκριμένοι τάφοι θεωρούνται φτωχοί τάφοι και υπολογίζονται γύρω στα 2000 χρόνια.

ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ

Ο πρώτος χώρος που ερευνήθηκε με συστηματική ανασκαφή ήταν το Ασκληπιείο κατά την Δρ. Ξένη Αραπογιάννη, συγκεκριμένα η θέση ανακαλύφθηκε το 2007 αφού διακρινόταν με δυσκολία ένα τοίχος.
Όπως αναφέρει η Υπεύθυνη της Ανασκαφής και Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Δρ. Ξένη Αραπογιάννη, ο χώρος ήταν πολύ διαφορετικός αρχικά και αφού καθαρίστηκε και ξεκίνησε η ανασκαφή εμφανίζονταν σιγά σιγά κάποια κτήρια.
Συγκεκριμένα φάνηκε μια σειρά από πέτρες οι οποίες ήταν εντυπωσιακές και μεγάλες μια μνημειώδης κατασκευή.

Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατολίσθησης των βράχων και δεν ήταν εύκολο να συνεχιστούν οι ανασκαφές.
Στην συνέχεια το 2008 συνεχίστηκαν δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές και έναν χρόνο αργότερα με συστηματική ανασκαφή ανακαλύφθηκε ο Ναός του Ασκληπιού. Τμήμα του βρέθηκε με πολλά ευρήματα και επιγραφές καθώς και πολλά αρχαία σώζονταν σε πολύ καλή κατάσταση. Οι ανασκαφές ολοκληρώθηκαν το 2013 και το 2016 έγινε και η ανασκαφή του Αρχαίου Θεάτρου.

Σύμφωνα με την Ξένη Αραπογιάννη όλα αυτά τα χρόνια γίνονταν πολλές ανασκαφές και ανακαλύφθηκαν αρκετά κτήρια ώστε να διαπιστωθεί η έκταση της νέα πόλης.
Όπως φαίνεται ο Ναός του Ασκληπιού άρχισε να κτίζεται τον 4ο αιω. π.Χ. και όπως προκύπτει ήταν σε χρήση έως τον 1ο αιω. π.Χ, αργότερα εγκαταλείφθηκε και δεν υπήρξαν στην συνέχεια δείγματα ύπαρξής του. Ακόμη και ο Παυσανίας που τον 2ο αιω. μ.Χ. που επισκέφθηκε το μέρος δεν αναφέρθηκε στον Ναό και δεν έδωσε καμία πληροφορία περί αυτού καθώς πιθανότατα να μην γνώρισε.

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως η πρόσοψη του Ναού βρέθηκε ακριβώς όπως ήταν, χωρίς πεσμένα τμήματα, ενώ τα περισσότερα κομμάτια έχουν σωθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Επιπλέον ανάμεσα σε όλα αυτ
ά τα μνημεία ανακαλύφθηκαν κάποια τα οποία φέρουν επιγραφές οι οποίες διακρίνονται ξεκάθαρα. Σε πολλά από αυτά αναγράφονται ονόματα θεών και ιερέων.
Επίσης κάτι το όποιο είναι σπάνιο και πρωτοφανές, όπως χαρακτηρίζει η δρ. Ξένη Αραπογιάννη, αποτελεί το γεγονός ότι σε επιγραφή υπάρχει χαραγμένο το όνομα του Αρχιτέκτονα του Ναού, συγκεκριμένα Αρχιτέκτων Θεόδωρος, κάτι το οποίο όπως είπε δεν έχει ξανασυναντήσει στην πορεία της τόσα χρόνια, τ οποία είναι στοιχεία που προκύπτουν συνήθως από γραπτές πηγές.
Τέλος στο συγκεκριμένο σημείο βρέθηκαν πολλά οστά ζώων, από θυσίες που γίνονταν, τα οποία μελετώνται καθώς έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Η αρχαία πόλη εκτείνεται σε όλο τον λόφο περίπου σε μήκος ενός χιλιομέτρου καθώς αποτελεί από τους πιο αρχαίους χώρους ακόμα και από την Αρχαία Μεσσήνη, αφού είναι 3.000 ετών αρχαιότερη.


Η Δρ. Ξένη Αραπογιάννη θεωρεί μεγάλη τύχη που ανακαλύφθηκε αυτή η σκοτεινή πτυχή της Αρχαίας Θουρίας, όπως την αποκαλεί.

πηγηgargalianoionlineΜε πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 
Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν
Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 
Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας
Σας ευχαριστούμε από καρδιας
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας
https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBangΔημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only