Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Κελτικά Πεδία"


Celtic Field: μικρό, τετράγωνο ή ορθογώνιο πεδίο, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή σίτου ή σίτου. Παρά το όνομά τους, τα Κελτικά Πεδία δεν έχουν να κάνουν με τους Κέλτες: χρησιμοποιούνταν από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο. Βρίσκονται στη Βορειοδυτική Ευρώπη.

Το όνομα "Celtic Field", το οποίο επεξεργάστηκε από τους Βρετανούς αρχαιολόγους τη δεκαετία του 1920, είναι λίγο ακατάλληλο, διότι υποδηλώνει ότι αυτά τα αγροτικά πεδία χρησιμοποιούνταν από τους Κέλτες. Στην πραγματικότητα, μπορούν να είναι πολύ μεγαλύτεροι και νεότεροι: μπορεί να είναι τόσο παλιό όσο η Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (περίπου το 1800 π.Χ.) και τόσο νέοι όσο οι Πρώιμοι Μεσαίωνα (περίπου 650 μ.Χ.). Εκτός αυτού, τα Celtic Fields βρίσκονται σχεδόν πάντα έξω από την περιοχή του πολιτισμού Celtic La Tène: στο Βέλγιο, τη Δανία, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Σουηδία - με άλλα λόγια, σε όλη τη βορειοδυτική Ευρώπη.


Τα σήματα εδάφους που δείχνουν ένα κελτικό πεδίο (Wekerom, Κάτω Χώρες)
Τα πεδία της Σέλτικ αποτελούνται από δεκάδες μικρά, τετράγωνα ή ορθογώνια πεδία. Μια τυπική μονάδα μετρά περίπου 35 x 35 μέτρα, αν και μπορεί να είναι λίγο μικρότερη (30 x 30 μέτρα) ή λίγο μεγαλύτερη (50 x 50 μέτρα). Το μέγεθος υποδηλώνει ότι ο καθένας καλλιεργήθηκε από μία οικογένεια ή ίσως από ένα μόνο άτομο.

Σήμερα, αυτά τα αρχαία πεδία μπορούν να αναγνωριστούν επειδή περιβάλλονται από χαμηλά τοιχώματα. Όταν το χώμα εξαντλήθηκε, το έσπρωξε στην άκρη και αντικαταστάθηκε από γόνιμο έδαφος που είχε μεταφερθεί από κάπου αλλού. Η γεωργία του Celtic Field είναι συνεπώς αρκετά εντατική στην εργασία, αλλά είναι επίσης πιο αποτελεσματική από τις παλαιότερες προσεγγίσεις, όπως η γεωργία "κοπής και καύσης". Δεν είναι μάλλον τυχαίο ότι η πρώτη χρήση των κελτικών πεδίων σε μια περιοχή συμπίπτει πολύ συχνά με την αύξηση του πληθυσμού, η οποία μπορεί να είναι η αιτία ή η συνέπεια της εισαγωγής της γεωργίας του Celtic Field.


Χαρακτηρισμένα ίχνη των τοίχων (Vaassen, Ολλανδία)
Μεταξύ των καλλιεργειών ήταν ιδιαίτερα emmer και σπέρματα, αλλά και κριθάρι, περιστέρι φασόλια, και ψεύτικο λίνο. Μετά την άφιξη των Ρωμαίων καλλιεργήθηκε και η σίκαλη.

Ήδη το 1660 ο ολλανδός λόγιος Johan Picardt παρατήρησε (σωστά) ότι τα πεδία της Σέλτικ ανήκαν σε ένα προχριστιανικό παρελθόν. Σήμερα, αυτά τα συστήματα αγροτικών πεδίων μπορούν να φανούν καλύτερα από τον αέρα, επειδή τα χαμηλά τοιχώματα έχουν διαφορετικό χρώμα. Μόνο σπάνια, οι χωματουργικές εργασίες μπορούν ακόμα να αναγνωριστούν.



ΠΗΓΗ .livius.org


Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.


Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only