Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Πάνω από 130 ρωμαϊκές επιγραφές αποκαλύφθηκαν στην αρχαία περιοχή του Μουστί στη βόρεια Τυνησία


Το λατινικό κείμενο περιγράφει την ίδρυση ναών και άλλων δημόσιων κτιρίων, ονόματα εγγεγραμμένα σε ταφόπλακες και άλλα
καθημερινά θέματα των κατοίκων της πολυσύχναστης πόλης, λέγοντας την ιστορία του τι ήταν αρκετά σημαντικό γι 'αυτούς,
να την καταγράψουν με πέτρα [Credit: Mustis Αρχαιολογικό Έργο / Facebook]
Πάνω από 130 ρωμαϊκές επιγραφές και μια συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης μιας πόλης έχουν αποκαλυφθεί από πολωνούς αρχαιολόγους στην αρχαία περιοχή του Μουστί, στη βόρεια Τυνησία.
Η ομάδα του Κέντρου Μεσογειακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εθνικής Κληρονομιάς της Τυνησίας, ολοκλήρωσε το έργο του πριν από ένα μήνα και δημοσιεύει τώρα τα ευρήματά τους


Ο Mustis ή ο Musti ήταν μια αρχαία μητρόπολη με αγροτικά προάστια που κάλυπτε την έκταση άνω των 34 εκταρίων. Ιδρύθηκε από φυλές Numidian, οι οποίες σχημάτισαν ένα αρχαίο βασίλειο που κατακτήθηκε από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τον 2ο αιώνα π.Χ. Στην περιοχή ιδρύθηκε μια ρωμαϊκή αποικία, πιθανώς για τους βετεράνους του στρατού που διέταξε ο διάσημος στρατηγός Γάιος Μάριος.


Πάνω από 130 ρωμαϊκές επιγραφές αποκαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Μουστί στη βόρεια Τυνησία
Ο Μούστις ήταν μια αρχαία μητρόπολη με αγροτικά προάστια που κάλυπτε την έκταση άνω των 34 εκταρίων
[Πίστωση: Μουσείο Αρχαιολογικού Έργου / Facebook]
Ο οικισμός Numidian άνθισε σε μια ρωμαϊκή μητρόπολη με πολυάριθμες δημόσιες δομές, όπως ναοί αφιερωμένοι στον Πλούτωνα, τον Απόλλωνα και τους Τσερούς, τα Triumph Arcs, τις θερμές θάλασσες, τις βίλες που χτίστηκαν για τους πιο σημαντικούς πολίτες και αργότερα ακόμη και μια πρώιμη μεσαιωνική χριστιανική βασιλική. Τα ερείπια των κτιρίων στέκονται ψηλά μέχρι σήμερα.

Ο καθηγητής Tomasz Waliszewski, ο οποίος ηγείται της αποστολής, δήλωσε στο PAP: "Η επιγραφική μας ομάδα έχει ήδη απογραφεί πάνω από 130 λατινικές επιγραφές από τη ρωμαϊκή εποχή και υπάρχουν πολλά άλλα".


Πάνω από 130 ρωμαϊκές επιγραφές αποκαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Μουστί στη βόρεια Τυνησία
Ο ηγέτης της αποστολής καθηγητής Tomasz Waliszewski δήλωσε: «Ο πλούτος αυτών των επιγραφών μπορεί να δει και σε αριθμούς -
εκτιμούμε ότι υπάρχουν πάνω από 500 λατινικές επιγραφές στην περιοχή Mustis και κοντά - είναι πραγματικά πολλά, ακόμη και για την
Αφρική Proconsularis» [Credit: Mustis Αρχαιολογικό Έργο / Facebook]
Το λατινικό κείμενο περιγράφει την ίδρυση ναών και άλλων δημόσιων κτιρίων, ονόματα εγγεγραμμένα σε επιτύμβιες στήλες και άλλα καθημερινά θέματα των κατοίκων της πολυσύχναστης πόλης, λέγοντας την ιστορία του τι ήταν αρκετά σημαντικό για αυτούς, να το καταγράψει με πέτρα
"Ο πλούτος αυτών των επιγραφών μπορεί να δει κανείς και σε αριθμούς - εκτιμούμε ότι υπάρχουν πάνω από 500 λατινικές επιγραφές στην περιοχή Mustis και κοντά - είναι πραγματικά πολύ, ακόμα και για την Αφρική Proconsularis", πρόσθεσε ο Waliszewski.


Πάνω από 130 ρωμαϊκές επιγραφές αποκαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Μουστί στη βόρεια Τυνησία
Η ομάδα του Κέντρου Μεσογειακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, σε συνεργασία με το
Ινστιτούτο Εθνικής Κληρονομιάς της Τυνησίας, ολοκλήρωσαν το έργο τους πριν από ένα μήνα και τώρα δημοσιεύουν τα ευρήματά τους

[Credit: Mustis Αρχαιολογικό Έργο / Facebook]
Η Αφρική Proconsularis ήταν μια ρωμαϊκή επαρχία που κάλυπτε τη σημερινή Τυνησία και εν μέρει τη Λιβύη. Η περιοχή ήταν ιδιαίτερα αστικοποιημένη, με εμπορικές διαδρομές που εκτείνονται από την Καρχηδόνα μέχρι το Theveste στη σημερινή Αλγερία.

Εκτός από τη σημασία της επικοινωνίας και των μεταφορών, η περιοχή ήταν πολύ γόνιμη - καλλιεργήθηκαν σιτηρά, ελαιόλαδο και αμπέλια, οδηγώντας σε ταχεία εμπλουτισμό από τον 1ο έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. Παρόμοια με άλλα ρωμαϊκά φυλάκια στην Αφρική, ο Mustis, που βρίσκεται 120 χλμ. Από το Carhage, υπέστη μια κρίση λόγω της εισβολής Βανδάλων και των βανδάλων (5ος - 6ος αιώνας).


Πάνω από 130 ρωμαϊκές επιγραφές αποκαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Μουστί στη βόρεια Τυνησία
Ο Musti ή ο Mustis ήταν αρχαία πόλη και επισκοπή στη ρωμαϊκή επαρχία της Προσοσουλικής Αφρικής,
τώρα στη βόρεια Τυνησία 
 [Credit: Mustis Archaeological Project / Facebook]
Τα τελευταία ανασκαφικά αντικείμενα που βρέθηκαν στην πόλη προέρχονται από τον 12ο αιώνα, το οποίο υποτίθεται ότι είναι το τέλος της παρακμής του, αν και η ακριβής ιστορία παραμένει άγνωστη. Εκτός από τις πολυάριθμες λατινικές επιγραφές, οι ανασκαφές έφεραν νέα ζωή στη ρωμαϊκή αστικοποίηση της περιοχής.

Οι έποικοι από την Ιταλία, αντί να χτίσουν τις δικές τους πόλεις, ζούσαν μαζί με τον τοπικό πληθυσμό, χτίζοντας τις δομές τους πάνω σε ήδη υπάρχοντες, οδηγώντας σε ανάμειξη πολιτισμών με τον ρωμαϊκό ως κυρίαρχο.


Πάνω από 130 ρωμαϊκές επιγραφές αποκαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Μουστί στη βόρεια Τυνησία
Τα τελευταία ανασκαφικά αντικείμενα που βρέθηκαν στην πόλη προέρχονται από τον 12ο αιώνα, το οποίο υποτίθεται
ότι είναι το τέλος της πτώσης του, αν και η ακριβής ιστορία παραμένει άγνωστη

[Πίστωση: Μουσείο Αρχαιολογικό Έργο / Facebook]
"Τα ρωμαϊκά λείψανα ήταν απλά πάρα πολύ θεαματικά σε σύγκριση με τα κακά νομιδικά σπίτια. Ίσως, επίσης, να είμαστε λάθος και μια νέα έρευνα θα δείξει ότι ο νομιδικός πολιτισμός της προρωμαϊκής Αφρικής ήταν πολύ πιο πλούσιος, αντλώντας έμπνευση από τον γύρω κόσμο του Πουνικού και του Ελληνικού, "αναρωτιέται ο καθηγητής Waliszewski.

Τα ερείπια του Mustis ήταν δημοφιλή στους ταξιδιώτες από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, ωστόσο μόνο περιορισμένη ανακατασκευή και αρχαιολογική εργασία έγιναν εκεί. Τρεις ναοί και μια πόρτα της πόλης ανακατασκευάστηκαν μερικώς, ενώ οι επιγραφές δείχνουν την παρουσία ένδεκα ναών.


Πάνω από 130 ρωμαϊκές επιγραφές αποκαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Μουστί στη βόρεια Τυνησία
Γεωμαγνητικές μελέτες κοντά στην Αψίδα του Γορδάνου ΙΙΙ στο Μουστί [Πίστωση: Μουσείο Αρχαιολογικό Έργο / Facebook]
Οι επιγραφικές μελέτες των τοπικών λατινικών επιγραφών επέτρεψαν στους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για την ιστορία της πόλης.

Συντάκτης: Joanna Jasinka | Πηγή: Τα πρώτα νέα


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot   










Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only