Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Περίοδος Μεσολιθική





Προϊστορική τέχνη
Μεσολιθική περίοδος
1 mesolithikiΣτην Μεσολιθική περίοδο από το 10.000 - 8.000 π.Χ. το ενδιαφέρον του ανθρώπου στρέφεται περισσότερο στην εγκατάσταση σε πιο μόνιμες κατοικίες και στα εργαλεία. Κάνει μακρινά θαλάσσια ταξίδια, συστηματοποιεί την αλιείας με προηγμένο εξοπλισμό και εξελίσσει την τεχνική κατασκευής μικρολεπίδων και κοσμημάτων.
 

Ιδιαίτερη σημασία έχει για τον ελλαδικό χώρο το γεγονός ότι από αυτή την περίοδο χρονολογούνται ουσιαστικά οι πρώτες αναμφισβήτητες μαρτυρίες για ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο, με την παρουσία οψιανού της Μήλου στο σπήλαιο Φράγχθι της Αργολίδας καθώς και στο σπήλαιο του Κύκλωπα στα Γιούρα Αλοννήσου που αποτελούν σημαντικές μαρτυρίες για ψάρεμα στην ανοιχτή θάλασσα.

2 mesolithiki3 mesolithikiΟι λεπίδες και μικρολεπίδες από πυριτόλιθο και οψιανό από το Φράγχθι, τα λεπτότατης επεξεργασίας οστέινα και κεράτινα αγκίστρια από τα Γιούρα και τα κοσμήματα -κυρίως περίαπτα και εξαρτήματα ενδυμασίας- από λίθο, οστό και όστρεο αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα των ανθρώπων που κατοίκησαν στην Ελλάδα αυτή την εποχή.
Τα τελευταία χρόνια η έρευνα έχει φέρει στο φως στρώματα με κατάλοιπα της Μεσολιθικής Εποχής και σε άλλες θέσεις όπως το Σιδάρι Κέρκυρας, την Θεόπετρα Θεσσαλίας , τα Γιούρα Αλονήσου, την Κλεισούρα Πρόσυμνας, τον Μαρουλά Κύθνου, και κάποιες υπαίθριες θέσεις στην Αχαΐα, τα σπήλαια της Μάνης κ.ά. Λίγο μετά το 7.000 π.Χ., εμφανίστηκαν στον ελλαδικό χώρο οι πρώτες κοινότητες αγροκτηνοτρόφων, που σηματοδοτούν την μετάβαση στο παραγωγικό στάδιο, δηλαδή στην Νεολιθική Εποχή. Ο χώρος αυτός μάλιστα αποτελεί την πρώτη περιοχή της ευρωπαϊκής ηπείρου που γνώρισε το νέο στάδιο.
Πηγές:





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only