Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Στον Αρχαιολογικό Χώρο Του Manastirine


 Μεσαιωνική Σερβική εκκλησία και νεκρόπολη στον αρχαιολογικό χώρο του Manastirine στο χωριό Di ći, κοντά στο Ljig, κεντρική Σερβία.

Η εκκλησία χτίστηκε στα τέλη του 13 ου ή στις αρχές του 14 ου αιώνα από τον Σέρβο ευγενή Vlgdrag, κατά τη διάρκεια του βασιλιά Stefan De čanski. Η ταφόπλακά του, ανεγέρθηκε από τη σύζυγό του Βλαντισλάβα, βρέθηκε στον όμνο της εκκλησίας, και η επιγραφή σκαλισμένη σε αυτό λέει ότι ο Βλγδραγού απεβίωσε το 1327. Εκτός από τον τάφο του, μέσα στην εκκλησία βρέθηκαν και άλλες 14 ταφόπλακες.
Με βάση τα απομεινάρια που ανασκάφθηκαν από αρχαιολόγους, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η εκκλησία χτίστηκε σε αρχιτεκτονικό στυλ Ra ška, εκκλησιαστικό αρχιτεκτονικό ύφος που άκμασε τον Σερβικό Υψηλό Μεσαίωνα, μεταξύ του δεύτερου μισού του 12 ου και των αρχών του 14 ου αιώνα. Εσωτερικό της εκκλησίας καλύφθηκε με πίνακες τοίχων, τα θραύσματα των οποίων βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής. Η εκκλησία καταστράφηκε τον 15 ο αιώνα από Οθωμανούς Τούρκους που κατέκτησαν τη Σερβία το 1459.
Γύρω από την εκκλησία είναι η μεσαιωνική νεκρόπολη που αποτελείται από περισσότερους από 280 τάφους, καλυμμένες με μεγάλες ταφόπλακες σε σχήμα πλάκας, πυκνά συσκευασμένες σε σειρές, προερχόμενες μεταξύ 14 ου και 17 ου αιώνα. Οι περισσότερες ταφόπλακες είναι απλές, χωρίς διακοσμητικά, αλλά μερικές είναι διακοσμημένες με διαφορετικά στολίδια. Δεν εξερευνούν όλοι οι τάφοι από αρχαιολόγους, και μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 170 σκελετοί.
Η ανακαίνιση του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή ξεκίνησε το 2013. Συνεχίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες, αλλά το μεγάλο μέρος έχει ήδη τελειώσει.
Κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών των απομεινάρια της εκκλησίας βρέθηκε μεγάλο τεχνητό ταφικό ανάχωμα, προερχόμενο από τη μεσαία εποχή του Χαλκού, περίπου 1500-1200 χρόνια π.Χ. και η εκκλησία χτίστηκε εν μέρει πάνω από αυτό το προϊστορικό ανάχωμα ταφής
Πληροφορίες σχετικά με το site τραβήχτηκαν κυρίως από τη μεγάλη σελίδα Српска sredn̂ovekovna istoriǰa αφιερωμένη στη Μεσαιωνική Σερβική ιστορία
//
Απομεινάρια Σερβικής μεσαιωνικής εκκλησίας και νεκρόπολης στο σημείο της Μοναστηρίνας στο χωριό Dici κοντά στο Ljiga της κεντρικής Σερβίας.
Η εκκλησία χτίστηκε στο τέλος του 13. ου ή στις αρχές του 14. ου αιώνα, και οικοδόμος ήταν ο ευγενής Vlgdrag που είχε τον τίτλο του ηγέτη. Στην ταφόπλακά του, τοποθετημένη από τη σύζυγό του Βλάντισλαβ, υπάρχει μια επιγραφή που λέει ότι ο Βλγντράγκ πέθανε το 1327. και ότι υπηρέτησε τον βασιλιά Στέφαν Ντεκάνσκι. Εκτός από τον τάφο του, μέσα στην εκκλησία βρέθηκαν και άλλοι 14 τάφοι.
Με βάση τα λείψανα που ξέθαψαν οι αρχαιολόγοι, εξήχθη το συμπέρασμα ότι η εκκλησία ανήκε σε ξεχωριστό αρχιτεκτονικό στυλ, το οποίο άκμασε στις Σερβικές χώρες από το τέλος του 12. ου έως τις αρχές του 14. ου αιώνα. Ζωγραφίστηκε το εσωτερικό της εκκλησίας, το οποίο ολοκληρώθηκε με βάση τα απομεινάρια των ζωγραφικών που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή. Η εκκλησία καταστράφηκε από τους Τούρκους κατά τον 15. ο αιώνα.
Γύρω από την εκκλησία υπάρχει μια μεσαιωνική νεκρόπολη που αποτελείται από πάνω από 280 τάφους καλυμμένους με μεγάλες πλακέτες ταφόπλακες που διανέμονται σε χοντρές γραμμές, οι οποίες ενθαρρύνουν την ταυτότητα του 15. ου έως 17. ου αιώνα. Τα περισσότερα μνημεία είναι απλά, χωρίς διακοσμητικά και επιγραφές, αλλά κάποια είναι διακοσμημένα με ασυνήθιστα στολίδια. Όλα τα μνήματα δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη, και μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 170 σκελετικά απομεινάρια.
Η ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγ. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής στο Dici ξεκίνησε το 2013., τα έργα είναι σε εξέλιξη, αλλά το μεγαλύτερο μέρος έχει ήδη τελειώσει.
Κατά την αρχαιολογική ανασκαφή των υπολειμμάτων της εκκλησίας, ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο τεχνητό ανάχωμα από τη Μεσαία Εποχή του Χαλκού, περίπου 1500-1200 χρόνια π.Χ. και η εκκλησία είναι εν μέρει κτισμένη πάνω σε αυτόν τον μεγάλο προϊστορικό τάφο.
Moss locality data βγαλμένα από τη μεγάλη σελίδα Српска sredn̂ovekovna istoriǰa που ασχολείται με τη μεσαιωνική ιστορία

 

ΠΗΓΗ ArcheoSerbia





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only