Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του 20ου αιώνα


 Οι αρχαιολόγοι την ονόμασαν «η πριγκίπισσα με τα τατουάζ» ή αλλιώς «Παγωμένη Κυρία» [Ice Maiden] και ήταν μια γυναίκα που έζησε πριν από 2.500 χρόνια στα Όρη Αλτάι της Σιβηρίας.

Το σώμα της νεαρής πριγκίπισσας, που βρέθηκε μουμιοποιημένο το 1993 και υπολογίζεται ότι θάφτηκε όταν εκείνη ήταν 25 χρόνων. Διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση χάρη στη φυσική συντήρηση που του παρείχε το μόνιμα παγωμένο έδαφος του οροπεδίου Ουκόκ, στα 2.300 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας

«Το 1993 τα μουμιοποιημένα λείψανα μιας γυναίκας ηλικίας 2.500 ετών ανακαλύφθηκαν στο παγωμένο οροπέδιο Ουκόκ [Ukok] στη Σιβηρία. Γνωστή ως «Πριγκίπισσα Ukok» ή «Ice Maiden» στα μέσα ενημέρωσης, θεωρείται – και είναι – ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του 20ου αιώνα», αναφέρει το εκτενές βίντεο-ρεπορτάζ του BBC.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, «ανάμεσα στα ευρήματα μέσα στον τάφο της υπήρχε και ένα νεσεσέρ, τοποθετημένο δίπλα από τον αριστερό μηρό της, μια βούρτσα απολέπισης- κατασκευασμένη από τρίχες αλόγου μάλλον, και κομμάτι από ένα μολύβι ματιών».





Σε εξίσου καλή κατάσταση βρέθηκε και ο ρουχισμός της: για τη μακριά, μάλλινη φούστα της πριγκίπισσας είχαν χρησιμοποιηθεί βαφές από την Ανατολική Μεσόγειο ή το Ιράν ενώ η μεταξωτή της μπλούζα εικάζεται ότι είχε σχεδιαστεί στην Κίνα αν και το ύφασμα είχε μάλλον αγοραστεί από την Άσσαμ της Ινδίας ή από κάποιο μέρος της νοτιοανατολικής Ασίας. Το σύνολο ολοκληρωνόταν από ένα ζευγάρι λευκές μπότες, που έφταναν μέχρι πάνω από το γόνατο, ώστε να την προστατεύουν από το κρύο.

«Οι σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν τα μυστήρια για το ποια μπορεί να ήταν αυτή η γυναίκα, πώς πέθανε και γιατί φαινόταν να έχει τέτοια σημασία για τους ανθρώπους της. H ιστορία της έχει λάβει μια σχεδόν μυθική διάσταση, με περίεργες ιστορίες να συνδέονται με την πριγκίπισσα», σημειώνεται το δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου.

Πλέον, μια πολύ έμπειρη επιστημονική ομάδα προχώρησε στην ανασκαφή του μουμιοποιημένου σώματος, το οποίο ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Τότε, οι αρχαιολόγοι δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν την αιτία του θανάτου επειδή είχαν αφαιρεθεί όλα τα εσωτερικά της όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου της.

Όμως, δύο δεκαετίες μετά την ανακάλυψή της, οι ειδικοί της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών εξήγησαν ότι η γυναίκα πέθανε ενδεχομένως από καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με τις μαγνητικές τομογραφίες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η γυναίκα προσβλήθηκε από καρκίνο του μαστού λίγο μετά τα 20 της, καθώς είχε έναν όγκο στο δεξί της στήθος.

Η γυναίκα είχε πάνω της και πολλά τατουάζ τα οποία σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ήταν σύμβολα ομορφιάς. Η «Ice Maiden» είχε τατουάζ και στα χέρια και στα δάχτυλα, αλλά αυτό στον αριστερό της ώμο, το οποίο διατηρήθηκε καλύτερα, μοιάζει με το ράμφος ενός γρύπα, ενώ άλλα τατουάζ έδειχναν πρόβατα, ακόμη και μια λεοπάρδαλη του χιονιού.

Πάντως το μυστήριο της σιβηριανής μούμιας συνεχίζει – και θα εξακολουθεί – να συναρπάζει.

newsbeast.gr

 

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only