Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης

Ο Πέτρος Μαυρομιχάλης γεννήθηκε στη Μάνη τη σημερινή Αρεόπολη, στις 6 Αυγούστου του 1773. Γόνος επιφανούς οικογένειας, παντρεύτηκε την Άννα Μπενάκη και απέκτησαν 8 παιδιά. Πολλοί από την ευρύτερη οικογένεια των Μαυρομιχάληδων συνέβαλαν στον αγώνα ενάντια των Τούρκων με επικεφαλής τον ίδιο, όπου εκτός από αγωνιστής, διετέλεσε και πολιτικός στην απελευθερωμένη Ελλάδα.  

Το 1814, αποκτά επάξια, τον τίτλο του «Μπέη», μένοντας στην ιστορία ως Πετρόμπεης, σπουδαίο αξίωμα που δινόταν κατά την τουρκοκρατία από τον Σουλτάνο σε φημισμένο προύχοντα της κάθε περιοχής και το αξίωμα αυτό ήταν ιεραρχικά, ένα σκαλοπάτι κάτω από τον Πασά.



 

Συνεργάζεται στενά με τον Κολοκοτρώνη και συνδράμει ενεργά στην φυγάδευση πολλών κλεφτών της περιοχής της Πελοποννήσου προς τα Επτάνησα, τα οποία είναι υπό την Γαλλική κατοχή και προσπαθεί άκαρπα να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Γάλλων και δει του Ναπολέοντα, προς όφελος της επερχόμενης επανάστασης που φωλιάζει στις καρδιές όλων των Ελλήνων και σιγά – σιγά θεριεύει και παίρνει σάρκα και οστά!

Ηγετική φυσιογνωμία και υπερασπιστής της συμφιλίωσης και της ειρηνικής συνύπαρξης των οικογενειών της Μάνης που εύκολα μπορούσαν να αντιμάχονται, συνετέλεσε καθοριστικά στην άμβλυνση των αντιπαραθέσεων και στο πλιάτσικο των πειρατών και απέδειξε με τον τρόπο διοίκησής του, τα προσόντα του σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά και το δυναμικό του χαρακτήρα, στοιχεία που μετέπειτα τον κατέταξαν ανάμεσα στις ηρωικές και εμβληματικές μορφές του Αγώνα.

Ένας ακόμη σταθμός του η Φιλική Εταιρεία. Μυήθηκε τον Αύγουστο του 1818 σε ηλικία 45 ετών, μέσα σε περιβάλλον συγκίνησης και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις βιογραφίες του, υποσχέθηκε στην υπηρεσία του αγώνα, «5.000 γρόσια και είκοσι χιλιάδας οπλοφόρους πλην πτωχούς» και μεθοδικά άρχισε να προετοιμάζει τη Μάνη για την ιερή και πολυπόθητη έναρξη της επανάστασης.

Στις 17 Μαρτίου του 1821, στην Τσίμοβα (σημερινή Αρεόπολη) υψώνοντας το λάβαρο του αγώνα, δίνει την έναρξη της επανάστασης και μαζί με 5.000 Μανιάτες, πετυχαίνει την απελευθέρωση της Καλαμάτας.

 



Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, κονταροχτυπήθηκε με άσβεστο μίσος με τον αιμοβόρο Δράμαλη και συμμετείχε με ρόλο πρωταγωνιστή στην άλωση της Τριπολιτσάς, του Αργούς αλλά και στην άμυνα του Μεσολογγίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, εκδίδει και κοινοποιεί με εκθέσεις του, την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, σε Ευρώπη και Αμερική, προσδοκώντας στη βοήθειά τους και ποτέ δεν έπαψε να πολεμά με ανδρεία και μένος σαν άτρωτος θεός, έναντι των Τούρκων. Επιπλέον, τα χρόνια της επανάστασης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, διετέλεσε πρόεδρος τόσο του Βουλευτικού, όσο και του Εκτελεστικού σώματος, της Β’ Εθνοσυνέλευσης, αλλά και ενεργό μέλος της Διοικητικής Επιτροπής της Ελλάδος.  

Το 1927, εκλέγεται κυβερνήτης της Ελλάδας ο Ιωάννης Καποδίστριας και τον διορίζει πρόεδρο της Γερουσίας. Όμως οι φιλικές σχέσεις των δύο οικογενειών, έμελλε να διαταραχθούν μέχρις εσχάτου…

Το 1830, ο Τζανής Πετρόμπεης, αδερφός του Πετρόμπεη, οδηγεί τους Μανιάτες σε εξέγερση εναντίον του κυβερνήτη, με αποτέλεσμα ο Γερουσιαστής να προσπαθήσει να φυγαδευτεί χωρίς αποτέλεσμα στη Ζάκυνθο. Συλλαμβάνεται και κρατείται φυλακισμένος για 9 μήνες στην Ακροναυπλία, αμαυρώνοντας τη φήμη του στα απόνερα της ζωής του.   

Την κορύφωση της έχθρας των δύο οικογενειών, κλείνει η αυλαία της μεν δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο, από τον γιο του Γεώργιο και τον αδερφό του Κωνσταντίνο βυθίζοντας τη χώρα σε πένθος και διχόνοια και δε, το 1831 την εκτέλεση του γιου του από τις αρχές, λίγους μήνες αργότερα από την προμελετημένη δολοφονία.

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, έχασε κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα τους και τους γιους του Ηλία και Ιωάννη, ο ίδιος εναπόθεσε τη ζωή του και την περιουσία του στο όραμα της απελευθερωμένης Ελλάδας και κατέληξε να απωλέσει πρόσκαιρα το κύρος του λόγω οικογενειακών πεποιθήσεων και λανθασμένων και παρορμητικών κινήσεων.

Όπως και να έχει, η συμβολή του στον αγώνα δεν υστερεί των υπολοίπων αγωνιστών και δικαίως κατέχει μία επίτιμη θέση, στο κάδρο της ιστορίας μας.   

Έφυγε από τη ζωή στις 17 Ιανουαρίου του 1848, σε ηλικία 75 ετών.

   Κατερίνα Σιδέρη Γεννήθηκα και ζω στις Πλαταιές Βοιωτίας. Σπούδασα Πληροφορική & Φυσικές Επιστήμες και το γράψιμο παντός είδους είναι η μεγάλη μου αγάπη. Το διάβασμα και οι μοναχικοί περίπατοι στη φύση, γεμίζουν ευχάριστα τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου. Έμπνευσή μου αποτελεί κάθε τι που μπορεί να μας διδάξει και να μας προσφέρει το έναυσμα να δούμε τη ζωή από άλλη οπτική. Facebook: Katerina Sideri


Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 
Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν
Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 
Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας
Σας ευχαριστούμε από καρδιας
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας
https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only