Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Το τέλος του Άρη (2ο μέρος) Γράφει ο Θεόδωρος Παναγόπουλος // *


Με τον Άρη, θα ασχολούμαστε τώρα;

Η παραπάνω απόφαση κρατήθηκε μυστική, μέχρι την προπαραμονή του θανάτου του και τότε για πρώτη φορά ο «Ριζοσπάστης», την δημοσιεύει. Εν  τω μεταξύ, στις 29 Μαρτίου 1945 έχει επιστρέψει στην Αθήνα, με ειδικό αεροπλάνο, που διέθεσε ο Τσώρτσιλ, από το Νταχάου, ο Ν. Ζαχαριάδης, ο οποίος, παρά τις προσπάθειες του Άρη να συναντηθούν, τον αποφεύγει, γιατί ήταν σύμφωνος με την απόφαση της αποκήρυξής του. Του είχε μάλιστα στείλει γράμμα, ζητώντας του συνάντηση. Αντίγραφο του γράμματος, έστειλε και στον αδελφό του Μπάμπη Κλάρα, που δούλευε στον Ριζοσπάστη. Όταν   ο Μπάμπης έλαβε την επιστολή, πήγε και συνάντησε τον Ζαχαριάδη, στα γραφεία του ΚΚΕ και τον ρώτησε, αν έλαβε και αυτός το γράμμα του αδελφού του: « Άσε μας ρε Μπάμπη. Με τον Άρη θα ασχολούμαστε τώρα;», ήταν η απάντηση του Ζαχαριάδη. (5)

Κυνηγημένος και προδομένος

Προδομένος πλέον από  την κομματική ηγεσία, μόνος έρημος και αβοήθητος, δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει την θλιβερή της προπαγάνδα (προδότης, δειλός, τυχοδιώκτης, δηλωσίας), αλλά παράλληλα πλήθος παρακρατικών  συμμοριών, καθώς και την κρατική Εθνοφυλακή, καθώς όλοι τους συναγωνίζονται και ανταγωνίζονται ποιος θα τον συλλάβει, θα τον γδάρει και θα εισπράξει τα αργύρια. Και τα αργύρια, εν προκειμένω ήσαν οι αγγλικές λίρες ! Ο πιο επικίνδυνος και ακατανίκητος εχθρός. Λίρες που είχαν σκορπισθεί απλόχωρα και μυστικά – γι αυτό τα λένε μυστικά κονδύλια – σε ολόκληρα χωριά και  έκαναν μια χαρά την δουλειά τους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ, με λιγοστούς συντρόφους του, καταδιωκόμενος, από τον Απρίλιο, μέχρι τον Ιούνιο, στα βουνά των Τζουμέρκων, (5) προσπαθεί να αποφύγει τον κλοιό, που μέρα με την μέρα σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω του.  Παντού όμως υπάρχει ένα μάτι που παρακολουθεί και ένα στόμα που προδίδει τις κινήσεις του και πολλές φορές δυστυχώς αυτό το μάτι και το αυτί ανήκει σε παλιούς συντρόφους του και συναγωνιστές του. Την παραμονή της αυτοκτονίας του και ενώ ετοιμάζεται να περάσει από τον νομό Τρικάλων, απέναντι στον νομό Άρτας, μήπως μπορέσει και ξεφύγει, πληροφορείται για πρώτη φορά, ότι το κόμμα τον έχει αποκηρύξει και τον έχει χαρακτηρίσει προδότη. Αυτό ήταν και το καίριο χτύπημα στο ηθικό του. Όλοι οι αγώνες τους, η προσφορά του στην Αντίσταση, εις μάτην. Νικητής αναδείχθηκε, όχι η Αλήθεια και η Πραγματικότητα, αλλά η Γραφειοκρατία και η Μονολιθικότητα. Το δεύτερο χτύπημα ήρθε από τον οδηγό, που τους πέρασε από το Μυρόφυλλο (6) Τρικάλων, απέναντι, στο φαράγγι του Φάγγου, στις όχθες του Αχελώου,    κοντά  στην Μεσούντα  (7) της Άρτας .  Αφού τους άφησε στο φαράγγι, την νύχτα λιποτάκτησε και πρόδωσε τον κρυψώνα τους στην παρακρατική αντικομμουνιστική συμμορία κάποιου Βόϊδαρου και στις δυνάμεις του 118 Τάγματος της Εθνοφυλακής. Έτσι το πρωϊ της 15ης Ιουνίου 1945, βρέθηκε εγκλωβισμένος και πολιορκημένος από παντού μέσα στην απότομη χαράδρα, χωρίς δυνατότητα διαφυγής.  Ένας από τους άντρες του, ο  αντάρτης  Δράκος που ήταν σκοπός,  βλέποντας τους αντιπάλους να πλησιάζουν, χωρίς να τον προειδοποιήσει, το έβαλε στα πόδια, εγκαταλείποντας την θέση του.

Λίγο αργότερα, ο Άρης και ο Τζαβέλας αυτοκτονούν και την επόμενη μέρα καταφθάνουν οι παρακρατικοί, σκυλεύουν τα πτώματα και τα σώματα και σφάζουν τους νεκρούς αυτόχειρες.

Τα κεφάλια των δυο ανδρών τα έκοψε , σύμφωνα με τις υπάρχουσες  μαρτυρίες και την επίσημη στρατιωτική  εκδοχή, ο Σωτήρης Δράκος. Μόνο που υπάρχει διαφοροποίηση, μεταξύ της έκθεσης της στρατιωτικής αρχής και των μαρτυριών,  καθώς και σοβαρές αντιφάσεις και μεταξύ των τελευταίων.    Διότι η διοίκηση της Εθνοφυλακής αναφέρει αρμοδίως, ότι τα κεφάλια των δυο ανδρών τα έκοψε, από μόνος του, ο σύντροφος τους Δράκος, για να μην μαθευτεί ο θάνατός τους και λιποψυχήσουν οι οπαδοί τους και μάλιστα ο Δράκος συνελήφθη καθ οδόν, έχοντας μαζί του τα κεφάλια τους. Αντίθετα οι παρακρατικοί και οι  φερόμενοι ως αυτόπτες μάρτυρες του αποκεφαλισμού του Άρη και του Τζαβέλα, ισχυρίζονται, ότι ο  Δράκος παραδόθηκε μόνος του και είναι αυτός που έκοψε τα κεφάλια, κατόπιν εντολής του αρχηγού τους  Βόϊδαρου.





Ποιά είναι η αλήθεια;

Για  την εξαγωγή ασφαλούς  συμπεράσματος και την αποκάλυψη της αλήθειας, θα μεταφέρω εδώ,  αποσπασματικά, ακριβώς όπως έχουν,

τα σημεία που μας ενδιαφέρουν, τόσο από την στρατιωτική αναφορά, όσο και από τις υπάρχουσες μαρτυρίες και περαιτέρω θα τις σχολιάσω.


ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΛΑΡΙΣΗΣ

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. Ε.Π. 585

ΕΚΘΕΣΙΣ


« Περί του τρόπου εξοντώσεως του Άρη Βελουχιώτη και της Συμμορίας του»


Η συμμορία του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ  αποτελείται από 84 άνδρες πρώην καπεταναίους και εγκληματίας του ΕΛΑΣ και μια γυναίκα , πιθανόν ερωμένη του…… Η τελική συμπλοκή εξοντώσεως της συμμορίας του ΑΡΗ  έλαβεν χώραν εις θέσιν ΦΑΓΚΟ  της περιοχής Μεσούντα…Ήρχισεν την 19ην ώραν της 15ης τρέχοντος συναφθείσης διώρου μάχης και καθ΄ όλην την νύκτα

ανταλλάσονται αραιά πυρά. Επανελήφθη την πρωίαν της επομένης 16ης τρεχ.

με αποτέλεσμα την διάλυσιν της συμμορίας και τον φόνον των Καπεταναίων

ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ και ΤΖΑΒΕΛΑ. Αι κεφαλαί του ΑΡΗ και ΤΖΑΒΕΛΛΑ , απεκόπησαν παρά του καπετάνιου Δράκου, όστις προσπαθεί να διαφύγει με

σκοπόν να μη γνωσθή ο θάνατός των και τρομοκρατηθώσι οι οπαδοί των. Εξ συμμορίται συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι, μεταξύ των οποίων και ο καπετάν Δράκος, με τας κεφαλάς των Αρχηγών…….»



Παρακάτω, με την ίδια αναφορά, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λάρισας, Συντ/ρχης Πυροβολικού Κων. Μουκανάκης, που την υπογράφει,  προτείνει:

Να δοθεί το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων, στο διοικητή του 118 τάγματος της Εθνοφυλακής.
Το Αριστείον Ανδρείας στους υπαξιωματικούς και οπλίτες του τάγματος.
Να προαχθεί ο υπολοχαγός Α. Μουρελάτος, επ΄ανδραγαθία!


Και να σκεφτεί κανείς, πως σύμφωνα με τον νόμο, το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων, δίνεται για εξαιρετικές πράξεις και για εξαιρετικές ικανότητες,

το Αριστείο Ανδρείας, είναι η ύψιστη τιμή για γενναιότητα και πολεμική αξία

και η προαγωγή επ΄  Ανδραγαθία, προϋποθέτει έμπρακτη επίδειξη γενναιότητας και ηρωϊσμού.

Ανδρεία, Ανδραγαθία, Εξαίρετη πράξη ( και όλα με κεφαλαία ) το

γεγονός, ότι κάποιο κτήνος ( και όχι οι προτεινόμενοι ) έσφαξε δυο νεκρούς.

Έλα Χριστέ και Παναγιά! Τι έχουμε να δούμε και να διαβάσουμε ακόμη!


Αλλά ο κ. Συνταγματάρχης, συνεχίζει ακάθεκτος, προτείνοντας επίσης, ότι  εκτός των παραπάνω ηθικών αμοιβών,  πρέπει « να χορηγηθώσι και χρηματικαί τοιαύται», ενώ παράλληλα « αξίζει έπαινος εις τους κατοίκους της περιοχής,  οίτινες συνέδραμον  το έργον της Εθνοφυλακής»

Δεν ξεχνάει όμως να πει και μια καλή κουβέντα, για τον φίλο και σύμμαχο, σύνδεσμό της Βρετανικής Αποστολής, με την δική του Μονάδα:



« Εις τας επιχειρήσεις δια την εξόντωσιν της συμμορίας του Άρη τα μέγιστα συνετέλεσεν και η συνδρομή του Άγγλου συνδέσμου της Στρατιωτικής   Διοικήσεως Λαρίσης,  ταγματάρχου Ρόντουελ……….».



Λάρισα 19 Ιουνίου 1945

Ο στρατ. Διοικητής

Τ.Υ

ΚΩΝ. ΜΟΥΚΑΝΑΚΗΣ

ΣΥΝ/ΡΧΗΣ ΠΥΡ/ΚΟΥ


ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ

ΓΕΣ

ΥΠ. Εσωτερικών ( Γρ. Υπουργού ), κατόπιν 3621/ 18-6-45 τηλ. αναφοράς Υ.Τ.Α.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

118, 119, 302 τάγματα

Άγγλο Σύνδεσμο


* Ο ιστορικός ερευνητής Θεόδωρος Παναγόπουλος, είναι συγγραφέας των έργων «Τα ψιλά γράμματα της Ιστορίας», «Όλα στο φως»και ο «Φυλακισμένος του Ίτς Καλέ».








Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only