Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Eurogroup και συντάξεις κρίνουν το χρόνο των εκλογών: Αναπόφευκτη η συντριβή για την κυβέρνηση αλλά σε τι εύρος...


H επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση αφού την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου κατατίθεται στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένο και το Eurogroup.

Και τα δύο γεγονότα αφορούν την περικοπή ή όχι των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, όπως είναι προγραμματισμένο και ψηφισμένο από την ελληνική Βουλή και την σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης είναι δύο: Είτε να παραμείνει το θέμα σε εκκρεμότητα μέχρι να υπάρξει σημείο επαφής με τους δανειστές είτε να υπάρξει μονομερή ενέργεια εδώ και τώρα και να μην συμπεριληφθεί στο προσχέδιο η περικοπή των συντάξεων.


Το δεύτερο ενδεχόμενο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Εφόσον πάντως υιοθετηθεί θα πρέπει η κυβέρνηση να είναι προετοιμασμένη για όλα, ακόμη και για εκλογές. Όλοι πάντως συμφωνούν ότι το θέμα των συντάξεων θα κρίνει και τον χρόνο διενέργειας των εκλογών.

Οι δανειστές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους μετά τα μέσα Νοεμβρίου. Το ΔΝΤ πάντως έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν συζητά ενδεχόμενη αλλαγή στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί αφού πιστεύει ότι η περικοπή δεν είναι δημοσιονομικό αλλά διαρθρωτικό μέτρο και κατά συνέπεια δεν μπαίνει καν στην συζήτηση αν βγαίνει πλεόνασμα χωρίς να περικοπούν οι συντάξεις.

Αντίθετα η Κομισιόν δείχνει να το συζητάει και περιμένει την ελληνική πλευρά να πείσει ότι οι αριθμοί βγαίνουν.

Υπάρχουν κορυφαίοι υπουργοί που τάσσονται υπέρ της μονομερούς ενέργειας, πιστεύοντας ότι με περικοπή των συντάξεων έστω και κατά ένα ευρώ, θα πλήξει καίρια των αφήγημα για τέλος των μνημονίων και η κυβέρνηση θα υποστεί ακόμα μεγαλύτερη συντριβή από αυτή που αναμένεται να υποστεί και κατά συνέπεια θέλουν ρήξη και εκλογές τώρα.

Έτσι λοιπόν η επομενη εβδομάδα θα κρίνει πολλά ως προς τον χρόνο των εκλογών, καθώς με τη νοοτρόπία που χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση, δεν θα τους ενοχλούσε καθόλου εάν πήγαιναν σε εκλογές με το σκεπτικό να αφήσουν τα δικά τους «άπλυτα» (συντάξεις, Σκοπιανό) στην επόμενη κυβέρνηση να τα «πλύνει»

Η συντριβή για την κυβέρνηση σε ενδεχόμενες εκλογές θεωρείται δεδομένη, ότι κι αν γίνει. Σκοπιανό και πυρκαγιές στο Μάτι, την έχουν «τελειώσει» στα μάτια του κόσμου, ενώ σε ότι αφορά τον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας, αυτό έχει γίνει πλέον ένα πικρό ανέκδοτο.

Το ζήτημα πλέον είναι το εύρος αυτής της συντριβής, γιατί από αυτό θα εξαρτηθούν και οι πολιτικές εξελίξεις την διετία 2019-2020

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only