Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

«Στόχος μας είναι ο Λαμπράκης»


Στις 13 Σεπτέμβρη 1963 με ομόφωνη απόφαση του εισαγγελέα Μπούτη και του ανακριτή Σαρτζετάκη, διατάσσεται η προφυλάκιση του υποστρατήγου Μήτσου, τέως επιθεωρητή της Χωροφυλακής Β. Ελλάδας, του συνταγματάρχη Καμουτσή, τέως αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, του αντισυνταγματάρχη Διαμαντόπουλου, τέως υποδιευθυντή της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και του μοιράρχου Παπατριανταφύλλου, τέως διοικητή του Ε’ Αστυνομικού Τμήματος Θεσσαλονίκης.

Με την απόφαση αυτή λήγει η πρώτη δραματική φάση των ανακρίσεων για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ και πρωτοπόρου αγωνιστή της ειρήνης, του Γρηγόρη Λαμπράκη. Δολοφονία που διαπράχθηκε στις 22 Μάη στη Θεσσαλονίκη.
Η απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή για την προφυλάκιση όλης της ηγεσίας της Χωροφυλακής στη Β. Ελλάδα στηρίχτηκε σε ατράνταχτα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο Μήτσου και οι υπόλοιποι όχι μόνο εγνώριζαν τα σχέδια για τη δολοφονική απόπειρα κατά του Λαμπράκη, αλλά συμμετείχαν και στο σχεδιασμό της, μέσω των παρακρατικών οργανώσεων τις οποίες καθοδηγούσαν απευθείας.

Είναι χαρακτηριστική η κατάθεση ενός εκ των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Λαμπράκη, του υπομοιράρχου Καπελώνη, ο οποίος είπε ότι ο αξιωματικός της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Κατσούλης

«ειδοποίησε όλα τα Παραρτήματα να στείλουν άνδρες τους στον τόπο της συγκέντρωσης όπου θα μιλούσε ο Λαμπράκης και να πάρουν μαζί τους «εθνικόφρονες πολίτες»  για να αποδοκιμάσουν τους οπαδούς της ειρήνης. Επειδή όμως στο μεταξύ άλλαξε ο τόπος της συγκέντρωσης, όπου θα μιλούσε ο βουλευτής της ΕΔΑ, οι περί ους ο λόγος πολίτες κλήθηκαν να μαζευτούν στο Ε’ Αστυνομικό Τμήμα. Εκεί τους έβγαλε λόγο ο Κατσούλης, ο οποίος μεταξύ των άλλων τους τόνισε ότι «στόχος μας είναι ο Λαμπράκης»».

Στο υπόμνημά του ο Καπελώνης αναφέρει ακόμη ότι λίγο πριν τη συγκέντρωση και τα επεισόδια που προκάλεσαν οι παρακρατικοί, ο Κατσούλης πέρασε από τα γραφεία της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και κομπορρημονών δήλωσε στους αξιωματικούς:

«Σήμερα θα δείτε τι θα γίνει…».

Ακόμη, η παραπομπή των ανώτατων αξιωματικών της Χωροφυλακής αποδείκνυε την άμεση σχέση και της ίδιας της κυβέρνησης Καραμανλή με τη δολοφονία, αλλά και το ρόλο του Παλατιού. Σε μια προσπάθεια απόσεισης ή μοιράσματος των ευθυνών ο τότε αρχηγός της Χωροφυλακής, στρατηγός Βαρδουλάκης, «εξομολογήθηκε» ότι

«ο Λαμπράκης σκοτώθηκε κατά λάθος, είχε δοθεί απλώς η εντολή από τη βασίλισσα Φρειδερίκη να τον στραπατσάρουν…»!

*Στη φωτογραφία η Χωροφυλακή προσπαθεί να εμποδίσει το βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη να πραγματοποιήσει πορεία Ειρήνης στο Μαραθώνα, ένα μήνα πριν από τη δολοφονία του.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only