Οι ελληνικές τράπεζες δεν αντέχουν και Θα “σκάσουν” σύντομα διαρρέει σε επενδυτικό συνέδριο υψηλόβαθμο στέλεχος της Lansdowne, και συγκεκριμένα ο George Gregan και οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν όπως όλα δείχνουν το sell-off στις τραπεζικές μετοχές.
Ο συγκεκριμένος είναι στέλεχος fund που διατηρεί θέσεις short καιρό τώρα σε ελληνικές μετοχές και είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα και σύντομα η κατάστασή τους θα φτάσει σε ένα σημείο μη αναστρέψιμο.
Όπως είναι φυσικό στο συνέδριο αυτό βρίσκονταν διαχειριστές μεγάλων χαρτοφυλακίων που εδρεύουν στη βρετανική πρωτεύουσα, με συνέπεια να ξεκινήσουν αλυσιδωτά οι πωλήσεις με το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.
Μπροστά σε αυτές τις θυελλώδεις πιέσεις από τα ξένα funds, επικράτησε πανικός και στις τάξεις των ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών αλλά και των θεσμικών, επιτείνοντας την ήδη αρνητική ατμόσφαιρα.
Η μεγάλη βουτιά στα τραπεζικά χαρτιά βρήκε ορισμένους αγοραστές στα χαμηλά, με συνέπεια να απαλυνθούν οι αρχικά πολύ μεγάλες πιέσεις.
Όλα αυτά έλαβαν χώρα μετά την απελευθέρωση των capital controls. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει και κάποια σκοπιμότητα στις δηλώσεις αυτές για μεταραπεί ο φόβος των μετόχων φόβο των καταθετών και να τρέξουν να μαζέψουν ότι έχουν στην τράπεζα.
Όμως ότι και να έγινε και ανεξάρτητα από τι λέει ο Gregan το πρόβλημα των τραπεζών παραμένει και το ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα; Ανεξάρτητα εάν ο Gregan λέει την αλήθεια ή όχι οι τράπεζες έχουν μεγάλο πρόβλημα με τα προβληματικά δάνεια.
Πως θα λυθεί το ζήτημα αυτό; Με ανακεφαλαιοποίηση ή δέσμευση καταθέσεων;
Το πρώτο σημαίνει νέο δάνειο, νέο μνημόνιο που υποτίθεται ότι μόλις τώρα βγήκαμε από τα μνημόνια και άντε ζητάμε δανεισμό. Ποιος θα τον δώσει; Ένας από τους λόγους που οι δανειστές ήθελαν να βγούμε θεωρητικά από τα μνημόνια είναι γιατί δεν θέλουν να μας ξαναδανείσουν και για αυτό έδωσαν παράταση δέκα χρόνων στην αποπληρωμή των δανείων, ώστε να δανειζόμαστε από τις αγορές και να ξέρουν οι αγορές ότι θα μπορούμε να τις ξεχρεώνουμε.
Μετά το 2031 βλέπουμε.
Επομένως τι μένει; Η δέσμευση καταθέσεων; Αυτό είναι ένα εφιαλτικό σενάριο που θα καθιστούσ την χώρα Αργεντινή. Τουλάχιστον η Αργεντινή έζησε και 16 χρόνια χωρίς ΔΝΤ και μνημόνια και οι ψηφοφόροι της το «ξέχασαν» αρκετά ώστε να ψηφίσουν τον Μαουρίτσιο Μάκρι που τους ξαναπαρέδωσε στα «νύχια» των δανειστών
Η μείωση των κόκκινων δανείων αποδεικνύεται μια δύσκολη και δυστυχώς χρονοβόρα διαδικασία. Πέραν αυτού έχει και μεγάλο κόστος που ήδη πλήττει την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Την ίδια στιγμή οι αγορές είναι κλειστές και για τα ομόλογα της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και για τις τράπεζες διότι προφανώς περιμένουν κάποτε μέσα στους επόμενους μήνες να γίνουν εκλογές.Εδώ που τα λέμε πολύ δύσκολα ένα επενδυτής θα τοποθετούσε τα χρήματα του σε μια χώρα που καταθέτει δύο προυπολογισμούς
Αυτό είναι παγκόσμια ελληνική πατέντα. Οπότε όπως φαίνεται οι τράπεζες αδυνατούν να βρουν «ρευστότητα» και ο κύριος Gregan απλά για δικούς του λόγους φρόντισε να το ακούσουν τα «κατάλληλα» αυτιά.
Χαρακτηριστικό της σημερινής πτώσης είναι και ο πολύ μεγάλος τζίρος των συναλλαγών στις τράπεζες, ο οποίος στο πρώτο δίωρο των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 24 εκατ. ευρώ, όταν στη διάρκεια ολόκληρης της χθεσινής μέρας ο τζίρος των συναλλαγών στις τράπεζες δεν ξεπερνούσε τα 13 εκατ. ευρώ.
Στις 12:30 το μεσημέρι, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχωρούσε κατά 23,2% όταν λίγη ώρα νωρίτερα είχε βρεθεί στο limit down με απώλειες 30%.
Η μετοχή της Alpha Bank παρουσιάζει απώλειες 4,1%, όταν νωρίτερα είχε φτάσει να χάνει μέχρι και 8,9%.
Η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 5%, έχοντας μειώσει τις αρχικές της απώλειες που έφταναν στο 11,7%.
Για τη Eurobank, η πτώση τώρα είναι στο 11%, έχοντας φτάσει νωρίτερα να χάνει μέχρι και 19%.
Στο πρώτο δίωρο των συναλλαγών, οι συνολικές απώλειες σε χρηματιστηριακή αξία που καταγράφουν οι τράπεζες ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.