Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Δύο ναυάγια τόσο μεγάλα όσο το πολεμικό πλοίο Vasa ανακάλυψε το σουηδικό νησί

Δύο μεγάλα πολεμικά πλοία από τον 17ο αιώνα έχουν βρεθεί από δύτες έξω από το Vaxholm, ένα νησί κοντά στη Στοκχόλμη. Οι αρχαιολόγοι από το νέο μουσείο Vrak - Μουσείο ναυαγίων ελπίζουν να βρουν τα αδελφά πλοία του Vasa.


Δύο ναυάγια τόσο μεγάλα όσο το πολεμικό πλοίο Vasa ανακάλυψε το σουηδικό νησί
Πίστωση: Jim Hansson, SMTM
Αυτή την εβδομάδα, οι ναυτικοί αρχαιολόγοι στο Vrak - Μουσείο ναυαγίων, το νέο μουσείο που ανήκει στα εθνικά μουσεία της Σουηδίας, έχουν διερευνήσει ιστορικά υπολείμματα σε κατάθλιψη στον βυθό της θάλασσας, έξω από το Vaxholm.

Η ανακάλυψη ήταν εκπληκτική - οι ναυτικοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα ναυάγιο τόσο μεγάλο όσο το πλοίο Vasa. Ήταν ένα πολεμικό πλοίο του 17ου αιώνα το οποίο ήταν πιθανότατα σκορπισμένο για να καταστήσει δυσκολότερο για τους εισβολείς να πάρουν τη διαδρομή προς τη Στοκχόλμη. Η πρύμνη είναι σπασμένη, αλλά το τόξο είναι καλύτερα συντηρημένο και κολλάει περίπου 5 μέτρα από τον πυθμένα της θάλασσας. Οι μετρήσεις που ελήφθησαν και τα στοιχεία σχεδίασης που καταγράφηκαν συμπίπτουν τόσο καλά με τα Vasa's.

"Ήταν σαν να κολυμπάτε γύρω από το πλοίο Vasa", λέει ο ναυτικός αρχαιολόγος Jim Hansson με ενθουσιασμό.

Την επόμενη μέρα, η ομάδα βρήκε ένα άλλο ναυάγιο - ίσως μεγαλύτερο από το πρώτο - στο επιμηκυμένο τμήμα του πρώτου ναυαγίου που είχαν βρει.


Δύο ναυάγια τόσο μεγάλα όσο το πολεμικό πλοίο Vasa ανακάλυψε το σουηδικό νησί
Πίστωση: Jim Hansson, SMTM
Οι ναυτικοί αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι ενδέχεται να έχουν ανακαλύψει το αδελφό πλοίο της Βάσας, την Apple, ένα από τα πολλά μεγάλα πολεμικά πλοία που, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, βυθίστηκαν έξω από το Vaxholm κατά το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα. Μεταξύ αυτών είναι πιθανόν το Στέμμα και το Σκήπτρο, δύο πλοία που χτίστηκαν σε μια σειρά μαζί με το Vasa κατά τη διάρκεια του εξοπλισμού του Σουηδικού ναυτικού στόλου του βασιλιά Γκούσταβ Ατόφωλ
Κατά τη διάρκεια των καταδύσεων, οι αρχαιολόγοι πήραν αρκετά δείγματα από το ξύλο στα ναυάγια. Αυτά τα δείγματα θα αναλυθούν προς το παρόν και ελπίζουμε να εντοπίσουμε τα ναυάγια.

"Η δουλειά των ντετέκτιβ μόλις ξεκίνησε", λέει ο Hansson.

Οι καταδύσεις πραγματοποιήθηκαν από τα Εθνικά Ναυτικά και Μεταφορικά Μουσεία σε συνεργασία με το Σουηδικό Ναυτικό.

Σχετικά με το Vrak - Μουσείο ναυαγίων Το

Vrak - Μουσείο ναυαγίων είναι ένα μουσείο που στοχεύει στη διάδοση γνώσεων σχετικά με τη θαλάσσια κληρονομιά της Βαλτικής Θάλασσας. Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, το μουσείο θα φέρει τις ιστορίες στην επιφάνεια, επιτρέποντας τα ναυάγια να παραμείνουν στο κάτω μέρος όπου αυτά διατηρούνται καλύτερα.


Δύο ναυάγια τόσο μεγάλα όσο το πολεμικό πλοίο Vasa ανακάλυψε το σουηδικό νησί
Πίστωση: Jim Hansson, SMTM
Το μουσείο πρόκειται να ανοίξει στα τέλη του 2020 στο νησί Djurgarden στη Στοκχόλμη. Το νέο ναυτικό αρχαιολογικό μουσείο θα συγκεντρώσει τις γνώσεις και τις συλλογές από το Ναυτικό Μουσείο, το Μουσείο Βάσας το Ναυτικό Μουσείο και άλλες πηγές. Το μουσείο είναι μέρος των Εθνικών Ναυτικών και Μεταφορικών Μουσείων

Οι ναυτικοί αρχαιολόγοι του μουσείου κάνουν ήδη καταδύσεις, ερευνητικά έργα, μελέτες αρχειοθέτησης και δικτύωση γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα. Αυτή η εργασία φέρνει σε συνεχή ροή γνώσεων και περιβαλλοντικών παρατηρήσεων που μπορούν να μοιραστούν στο μουσείο.

Σχετικά με τα πολεμικά πλοία, ο

βασιλιάς Γκούσταβ Β 'ο Αδόλφος εξοπλίζει το ναυτικό του στόλο κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα. Ήταν υπέρμαχος μεγάλων, ισχυρών πλοίων με άφθονο πυροβολικό. Τα μεγάλα πλοία που ολοκληρώθηκαν μετά το Vasa (1628) στο Skeppsholmen (τώρα Blasieholmen) περιλάμβαναν την Apple (που ξεκίνησε το 1629), το Crown (1632) και το Scepter (1634).


Δύο ναυάγια τόσο μεγάλα όσο το πολεμικό πλοίο Vasa ανακάλυψε το σουηδικό νησί
Πίστωση: Anneli Karlsson / SMTM
Η Apple συμμετείχε στην εισβολή της Γερμανίας το 1630, αλλά φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε σποραδικά στη συνέχεια. Πιθανότατα ήταν ένα προβληματικό πλοίο και βυθίστηκε σε στενό κοντά στο Vaxholm το 1659.

Το Στέμμα προσέλαβε μάχη στο Kolberger Heide το 1644 και στο Oresund το 1658. Το Σκήπτρο έγινε το καλύτερο ιστιοπλοϊκό πλοίο των μεγάλων πλοίων και χρησιμοποιήθηκε για η μάχη του Kolberger Heide το 1644.

Και τα δύο πλοία πιθανότατα βυθίστηκαν σε στενό κοντά στο Vaxholm στη δεκαετία του 1670.

Πηγή: Vrak - Μουσείο ναυαγίων



Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.tapantareinews.gr, για περισσότερη ενημέρωση. Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: http://bit.ly/2lX5gsJ Website —►http://bit.ly/2lXX2k7 SOCIAL - Follow us...: Facebook...► http://bit.ly/2kjlkot    





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only