Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

"Πορτρέτο του Ευθυμίδη"


 Στην Μόναχο Antikensammlungen βρίσκετε μια Υδρία αττική ερυθρόμορφη. Είναι απο του ζωγράφο Φιντίας περίπου 510 π.Χ. Στο σώμα της υδρίας εικονίζεται μάθημα μουσικής. Δεξιά καθισμένος σε κλισμό εικονίζεται ο γενειοφόρος δάσκαλο Σμίκυθος που παίζει τη λύρα του, ενώ μπροστά του βρίσκονταν δυο μαθητές του, ο νεαρός Ευθυμίδης που κάθεται παίζοντας λύρα και ο Τλεμπόλεμος όρθιος. Δεξιά την όλη σκηνή παρακουλουθεί ο γενειοφόρος Δημήτριος ισως παιδαγωγός. Στην ομάδα των Πρωτοπόρων σημειώνεται μια έκρηξη με κάποιοι τρόπο πορτρέτρων και αυτοοπροσωπογραφιών μέσα ετον κύκλο των αγγειοφράφων. Πορτρέτο του Ευθυμίδη μας δίνει ο συναδελφός του Φιντίας, ενώ του Ευφρόνιος ο Σμίκρος. Ο ίδιος ο Σμίκρος αυτοπροσωπογραφείται, αλλά και προσωπογραφείται από τον Ολτο, ενώ πορτρέτο του αγγειοπλάστη Σωσία μας δίνουν ο Φιντίας, ο Ευθυμίδης και ένας άλλος αγγειογράφος.




Ο Ευθυμίδης είναι ο μμεγάλος αγγειογράφος και αγγειοπλάστης της Αθήνας, σύγχρονος περίπου με τον Ευφρόνιο. Το έργο του χρονολογείται περίπου από το 515 ως το 500 π.Χ. Απο τα ενυπόφραφα αγγεία του γνωρίζουμε ότι ήταν Αθηναίος πολίτης, αφού η υποφραφή του συνοδεύεται από το πατρωνυμικό του: Πολλίου. Ο Πολλίας πιθανότατα ταυτίζεται με τον ωμώνυμο γλύπτη, γνωστό από γραπτές πηγές, αλλά και από σωζόμενα βάθρα έργων του.
Εκτός από τις γνωστές προσωωπικότητες, στα αγγεία εικονίζοντσι και κάποιοι άγνωστοί μας άνθρωποι, οι οποίοι όμως οναματίζονται και ίσως πρόκειται για πραγματικούς ανθρώπους γνωστούς στην κοινωνία της εποχής τους ή τα ονόματα τους είναι μια προσπάθεια του αγγειοιγράφου να δώσει αληθοφάνεια και ζωντάνια στην παράστααση του.



Στην υδρία του Φιντία ο Ευθυμίδης εικονίζεται ως άτομο που έχει και άλλα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα καθώς ασχολείται και με τη μουσική. Ίσως να ήταν φίλος των Αλκμεωνιδών και για αυτό στα έργα του επαινεί και την ομορφιά του Αλκμεωνίδη Μεγακλή, πιθανότατα θείου του Περικλή και παπού του Αλκιβιάδη.





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only