Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Παλιά Αθήνα

 




«Άλλο καφενείο με ιστορία[στην παλιά Αθήνα] ήταν του «Καρατζά», στη Σόλωνος και Α. Λόντου, μεταξύ της Εμμ. Μπενάκη και τη Ζωοδόχου Πηγής.
Στο καφενείο του Καρατζά, όπου σύχναζαν λόγιοι, γνωστοί και άγνωστοι, έγινε μια μέρα του 1900 το εξής παράδοξο:
Κάποιος άγνωστος ποιητής, αλλά μέγας φιλόδοξος ο Αχιλλέας Καραβίας[Κεφαλλήν], άλλοτε μεγαλέμπορος αποικιακών στη Ρουμανία, εμφανίστηκε στον γνωστό ποιητή Στέφανο Μαρτζώκη[Ζακύνθιο] και, αφού του διάβασε μερικούς στίχους του, είπε:
— Αγαπητέ Στέφανε, έχω, όπως πρέπει να ξέρεις, ένα λυρικό δράμα αποτελούμενον από επτά χιλιάδες στίχους δεκαπεντασύλλαβους, σαν αυτούς που σου διάβασα.
Ο Μαρτζώκης ξαφνιασμένος του είπε:



— Ε, και εγώ τι θέλεις να κάμω; Να κάτσω να μου τσους διαβάσεις ούλους;
Ο Καραβίας του είπε ότι δεν ήθελε να τους διαβάσει, αλλά επειδή οι στίχοι ήταν γραμμένοι στην καθαρεύουσα ήθελε να τους μετατρέψει στη δημοτική και τον παρακαλούσε, με το αζημίωτο, αν ήθελε ν’ αναλάβει να κάνει αυτή τη δουλειά. Συμφώνησαν και αφού του παραδόθηκαν οι στίχοι ο Μαρτζώκης άρχισε την αλλαγή της γλώσσας. Μετά λίγες μέρες και αφού παρέδωσε ο Μαρτζώκης ένα μέρος των διορθωμένων στίχων θύμισε στον Καραβία και τη συμφωνία τους.
Ο φιλόδοξος ποιητής όμως είπε ότι δεν είχε μετρητά να του δώσει, αλλά αμοιβή σε είδος. 'Οταν ο Μαρτζώκης ρώτησε τι είδους αμοιβή θα έπαιρνε, ο Καραβίας είπε:
«Έχω από το εμπόριό μου ένα σακί κοκκινοπίπερο. Να στο δώσω να το πουλήσεις κι έτσι να πιάσεις τα λεφτά σου και με το παραπάνω.
Και η απάντηση του δυστυχισμένου Μαρτζώκη δεν άργησε έρθει κι ήταν:
«Μωρέ ρεντίκολο, μωρέ τζωρτζίνα, ποιητή Αχιλλέα, μωρέ ένας Μαρτζώκης θα βγω τσους δρόμους τση Αθήνας να πουλήσω χωνάκια-χωνάκια το κοκκινοπίπερο για να πιάσω τα λεφτά μου; Άμε στο διάολο κι εσύ κι οι στίχοι σου!»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΣ, «Η ΩΡΑΙΑ ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 2002



.
[ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΡΤΖΩΚΗΣ(1855-1913): Από την Ζάκυνθο, ο τελευταίος από την Επτανησιακή Σχολή. Σπούδασε φιλολογία στο Παρίσι και εργάστηκε ως καθηγητής Ιταλικών. Μετέφρασε και έργα του Σολωμού. Στην ποίησή του είχε την επιρροή του Τζάκομο Λεοπάρντι. Έκανε μεγάλη καριέρα στην Αθήνα, ενώ οι νέοι ποιητές συνωστίζοντας στο καφενείο που σύχναζε στα Χαυτεία μήπως πετύχουν έναν πρόλογό του στις ποιητικές συλλογές τους.]
.
[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
- ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΡΤΖΩΚΗΣ
- ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΑΤΖΩΚΗ
- ΤΟ ΚΑΝΑΡΙΝΙ, ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΡΑΒΙΑ]


ΠΗΓΗ

Dionisis Vitsos

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only