Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΧΑΡΙΤΕΣ

Ο Ησίοδος στην Θεογονία λέει πως οι Χάριτες είναι κόρες του Δία και της Ευρυνόμης, δίνοντάς τους τα ονόματα Ευφροσύνη, Αγλαΐα και Θάλεια.
Ήταν οι πιο σεμνές θεές της μυθολογίας και συμβόλιζαν την ευαρέσκεια, τη γονιμότητα και την ευγένεια.
Το όνομά τους προέρχεται από τη λέξη «χάρις» που σημαίνει ευγνωμοσύνη, χαρά, συναίνεση και τέρψη.
Συνδέονται πάντοτε με τη φύση, γι αυτό και τα κύρια σύμβολά τους είναι τα λουλούδια και οι καρποί.Η ποίηση, η ρητορική, η μουσική, ο χορός μας ευφραίνουν χάρη στις Χάριτες που παρευρίσκονται συχνά μαζί με τις Μούσες σ' όλες τις γιορτές του Ολύμπου.
Οι Χάριτες στην αρχαιότητα συμβόλιζαν ότι πιο ευγενικό, όμορφο και αγνό υπήρξε ποτέ στη Γη. Ήταν το ιδανικό της σεμνότητας, της άψογης συμπεριφοράς και της ευπροσηγορίας.
"Χάρις" σήμαινε, πρώτα πρώτα χαρά, τη χαρά που εκπέμπει κανείς, όταν τον χαρακτηρίζουν ευγενικά συναισθήματα, μα και τη χαρά και την τέρψη που προκαλεί στους γύρω του.Η "Χάρις" ήταν ακόμη συνώνυμο της ευεργεσίας και της ευγνωμοσύνης.
Όλα τα όμορφα και καλά που συμβαίνουν στους ανθρώπους προέρχονται από τις Χάριτες - πηγή κάθε χαράς και κάθε τέρψης όχι μόνο στον άνθρωπο αλλά και στους θεούς. Χαιρετώντας τις Χάριτες ο Θηβαίος ποιητής Πίνδαρος γράφει:
‘’Μαζί σας όταν βρίσκεται κανείς, το καθετί είναι τερπνό και γλυκό και χάρη σε σας ο άνδρας γίνεται σοφός, ωραίος, εύδοξος’’.

 PHGH 

Savvas Hasikos
Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only