Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Γεώργιος Σεφέρης

Τα μυστικά της θάλασσας ξεχνιούνται στο ακρογιάλι…
Ένας από τους πιο σημαντικούς νεοέλληνες της Γενιάς του 30’, ο Γεώργιος Σεφέρης, γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου του 1900 στη Σμύρνη! Ιδιαίτερη ημερομηνία για έναν ξεχωριστό ποιητή, λόγιο, διπλωμάτη που τιμήθηκε με (το πρώτο για την Ελλάδα) Βραβείο Νόμπελ, το 1963.
Με ένα πλούσιο ποιητικό έργο στο ενεργητικό του, διανθισμένο με το πνεύμα του σουρεαλισμού, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, όπου με το λυρικό του ύφος, την πνευματική οξυδέρκεια και την ποιητική ευαισθησία που τον χαρακτήριζε, κατάφερε να τονίζει σε κάθε το έργο την σημασία της ελληνικής παράδοσης.
Τα έργα του είναι χρωματισμένα με στοιχεία του χαρακτήρα του, όπως η πραότητα, η απλότητα, η σαφήνεια και η ηρεμία μεν, ξεχείλιζαν δε από τις αγωνίες και τις κακουχίες που δοκιμάσαν κατά καιρούς το λαό μας.
Στράφηκε επιτυχημένα στη συγγραφή μυθιστορημάτων, τα οποία είναι επηρεασμένα από την μικρασιατική καταστροφή και δει της Σμύρνης, εναντιώθηκε σθεναρά στη δικτατορία, τιμήθηκε με βραβεία ποίησης και κατείχε τη θέση του επίτιμου διδάκτορα του καταξιωμένου πανεπιστημίου Καίμπριτζ.
Έφυγε από τη ζωή, έχοντας ανοίξει ένα νέο ορίζοντα πλεύσης στην ελληνική ποιητική σκηνή, σαν σήμερα 20 Σεπτεμβρίου του 1971, με τη κηδεία του να μετατρέπεται σε αντιδικτατορική διαδήλωση, όπου πλήθος κόσμου τραγουδούσε μελοποιημένα ποιήματά του σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο τίτλος είναι απόσπασμα από το ποίημά του «Ερωτικός Λόγος». Σας προτείνω να αφιερώσετε λίγα λεπτά από το χρόνο σας και να περιηγηθείτε, στα όμορφα μονοπάτια του…

 πηγη  

Katerina Sideri






Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only