Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Η τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2019 και 2020. Εύρυθμη επαναφορά στην κανονικότητα.

Τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία είναι η ανώτατη λογοτεχνική διάκριση που αποδίδεται σε λογοτέχνες από το ελληνικό κράτος. Απονέμονται κάθε χρόνο σε συγγραφείς τα βιβλία των οποίων έχουν εκδοθεί κατά το προηγούμενο έτος και έχουν κατατεθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μέχρι την 31η Ιανουαρίου του έτους αξιολόγησης.

Λόγω κορωνοϊού τα βραβεία 2019 (για τα βιβλία τα οποία εκδόθηκαν το 2018) είχαν βέβαια ανακοινωθεί, αλλά δεν είχαν απονεμηθεί.

Για τον λόγο αυτό η εύρυθμη τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες και φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος αφορούσε τα βραβεία τόσο για το 2019 όσο και για και το 2020. Η φυσική παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, των βραβευθέντων και των προσκεκλημένων, πλημμύρισε όλους από συγκίνηση, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι η τεχνολογική εξέλιξη επαναπροσδιορίζει πολλές μεταβλητές, σίγουρα όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ανθρώπινες επαφές, την ανθρώπινη ανάσα, την ενεργειακή αύρα της φυσικής παρουσίας.

 

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας που απονέμονται κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύουν τη δημιουργική πολυφωνία στον χώρο της Συγγραφής και των Γραμμάτων. Ο ζωντανός διάλογος ανάμεσα σε συγγραφείς που κάνουν τα πρώτα τους συγγραφικά βήματα  και δημιουργούς που έχουν ήδη καταξιωθεί στον λογοτεχνικό χώρο, διαμορφώνει το νεοελληνικό συγγραφικό σύμπαν, αποτυπώνει το παρόν της ελληνικής λογοτεχνίας  και ταυτόχρονα προοιωνίζει το μέλλον της. 

Η πλούσια λογοτεχνική παραγωγή καθιστά δύσκολη την επιλογή των προς βράβευση δημιουργών και προβληματίζει πολύ συχνά ευχάριστα τα μέλη των επιτροπών, τα οποία πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε ιδιαιτέρως αξιόλογα κείμενα. Οι προβληματισμοί, οι αγωνίες, οι δυσκολίες διαμορφώνουν το περιβάλλον της συγγραφής και της δημιουργίας, δίνουν σχήμα στα ερωτήματα και τις αναζητήσεις. Οι συγγραφείς, οι ποιητές, οι δοκιμιογράφοι, οι μεταφραστές, καταφέρνουν να ανταποκριθούν με γόνιμο τρόπο σε αυτά τα δεδομένα, αποτυπώνοντας επί χάρτου την  λογοτεχνική παραγωγή κάθε χρονιάς. Οι επιτροπές  κρίσης τιμούν την προσπάθεια όλων, οφείλουν όμως να επιλέξουν κάποιους από αυτούς. 

Παρά τις αντιξοότητες που επέφεραν τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, οι επιτροπές κρίσης 2019 και 2020 επέτυχαν την ενδελεχή εξέταση της βιβλιοπαραγωγής των ετών 2018 και 2019, στο ζητούμενη διάστημα από την  έναρξη των συνεδριάσεών τους.

Η επαναφορά του θεσμού των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων στην κανονικότητα, είναι το αποτέλεσμα της μέριμνας τόσο των αρμόδιων δομών του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού όσο και των Μελών των Επιτροπών. 

H σταθερή παρουσία της Διεύθυνσης Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε διεθνή συνέδρια, εκθέσεις βιβλίων, η συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και πληθώρα άλλων φορέων, οι εκδόσεις της τελευταίας τριετίας όπως το βιβλίο "35 Έλληνες Ποιητές κάτω των 35 ετών", το δίγλωσσο Λεύκωμα για τον Αντώνη Σαμαράκη και πολλές άλλες πρωτοβουλίες είναι οι απτές αποδείξεις ότι ο βασικός υπηρεσιακός στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού και της  Διεύθυνσης Γραμμάτων επιτελείται επάξια, με την υλοποίηση  πολιτικών που σχετίζονται με την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, την πρόσβαση και συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή, όπως επίσης και τις πολιτιστικές - δημιουργικές βιομηχανίες στον τομέα των Γραμμάτων.

 Τζίνα Καρβουνάκη

Μεταφράστρια (ΙΤΙ) / Event promoter /Ιστορικός (ICHRPI)

 

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

YouTube

tapantareinews tv

Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Επικοινωνία στο dsgroupmedia@gmail.com.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only