Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

ΤΑ ΕΠΙΧΡΥΣΩΜΕΝΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΤΟΤΣΕΤΟ








 

ΤΑ ΕΠΙΧΡΥΣΩΜΕΝΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΤΟΤΣΕΤΟ

Τα «χάλκινα του Καρτοτσέτο» είναι μια ομάδα γλυπτών από επίχρυσο μπρούτζο από την ύστερη Δημοκρατία ή την πρώιμη Αυτοκρατορική περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Η ομάδα αποτελείται από τέσσερα αγάλματα: δύο υψηλόβαθμους Ιππείς που στέκονται πάνω σε άλογα και δύο γυναικείες φιγούρες καλυμμένες με μανδύα, πιθανώς μέλη μιας οικογένειας, πλούσια διακοσμημένα και μεγαλύτερα απο το φυσικό μέγεθος. Στεγάζεται στο μουσείο της Πέργκολα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ανκόνα, πρωτότυπο και αντίγραφο.
Θραύσματα των γλυπτών βρέθηκαν το καλοκαίρι του 1946 στον οικισμό Santa Lucia di Calamello, κοντά στο Cartoceto (δήμος της Πέργκολα). Ο Giovanni Vernarecci, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αναφορά ευρημάτων σε αυτήν την περιοχή στην Ιταλική Αρχαιολογική Υπηρεσία, αναγνώρισε αμέσως τη σημασία αυτού του ευρήματος: μια ομάδα αυτού του μεγέθους και με αυτό το θέμα δεν είχε βρεθεί ποτέ στο ιταλικό έδαφος στο παρελθόν. Μαζί με τον Nereo Alfieri, ο Vernarecci ανέσκαψε τα κομμάτια της ομάδας.
Μεταξύ 1949 και 1988, έγινε μια ανακατασκευή του συνόλου των 318 θραυσμάτων σε αυτό που φαίνεται τώρα.
Η τεχνική που χρησιμοποιείται για αυτή την ομάδα γλυπτών είναι η « μέθοδος του χαμένου κεριού ». Ως επινοητές της νέας αυτής τεχνικής χύτευσης, η οποία αποτέλεσε μία πραγματική επανάσταση, φέρονται οι Ροίκος και Θεόδωρος, Σάμιοι αρχιτέκτονες.
Ο χαλκός (με θραύσματα μολύβδου) έλιωσε μαζί με τον κασσίτερο για να σχηματιστεί μπρούτζος , και αυτός ο μπρούντζος στη συνέχεια χύθηκε στην ομάδα αγαλμάτων όπως το βλέπουμε σήμερα. Τέλος, το μπρούτζο επιχρυσώθηκε με φύλλο χρυσού.
Οι προσπάθειες για μια ακριβή ημερομηνία, πόσο μάλλον για την αναγνώριση των φιγούρων που απεικονίζονται, έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής. Γενικά πιστεύεται ότι η ομάδα δημιουργήθηκε την περίοδο μεταξύ του Καίσαρα και του αυτοκράτορα Κλαύδιου , δηλαδή μεταξύ περίπου 50 π.Χ. και περίπου 30 μ.Χ.
Τα πρόσωπα που απεικονίζονται θα μπορούσαν τότε να είναι ο Νέρων Καίσαρας (γιος του Γερμανικού) και ο Δρούσος ο Τρίτος, με τις γυναικείες μορφές Livia Drussila και Agrippina η Πρεσβυτέρα (που χρονολογούνται στην πρώιμη Αυτοκρατορική περίοδο).
Η χρονολόγηση στην περίοδο π.Χ. μπορεί να παραπέμπει σε μια τοπική οικογένεια με τον βαθμό των γερουσιαστών, π.χ. Marcus Satrius του Sentinum , (σημερινό Sassoferrato) και ο Lucius Minucius Basilus από το Cupra Marittima, ο οποίος θα αποδεικνυόταν ένας από τους δολοφόνους του Ιουλίου Καίσαρα (44 π.Χ.), ή στην οικογένεια του Κικέρωνα (με τον ίδιο τον Κικέρωνα ως έναν από τους ιππείς).
Ενδιαφέρον έχει η υπόθεση ότι τα «Χάλκινα του Καρτοτσέτο» θα μπορούσαν να ανήκουν στην εξέδρα του τιμητικού μνημείου για τους Κικέρωνες στο Ηραίο της Σάμου, και μεταφέρθηκαν ενδεχομένως κατά την αρχαιότητα στην Ιταλία.
Το τιμητικό αυτό μνημείο ηταν μια ημικυκλική εξέδρα με κάθισμα και πίσω του βάση για χάλκινα αγάλματα που ο Δήμος της Σάμου ανήγειρε για την οικογένεια του περίφημου ρήτορα Μάρκου Τύλλιου Κικέρωνα και του αδελφού του Κόιντου Τύλλιου Κικέρωνα.
Πλάι στα δύο αδέλφια υπήρχαν και αγάλματα των συζύγων τους, Τερεντίας και Πομπωνίας, των γιων τους, Μάρκου και Κόιντου, καθώς και πιθανόν μιας θεότητας. Παραμένει αβέβαιη η ακριβής χρονολογία ανέγερσης του μνημείου, όμως θα πρέπει να ήταν ανάμεσα στο 58 και το 51 π.Χ.
Και οι δύο Κικέρωνες προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στη Σάμο μετά τις καταστροφικές συνέπειες του Α’ Μιθριδατικού Πολέμου εναντίον της Ρώμης και της προσάρτησης του νησιού στην επαρχία της Ασίας μετά το 86 π.Χ.
Ο Μάρκος Τ. Κικέρων ανέλαβε να υπερασπιστεί τη Σάμο για πρώτη φορά το 70 π.Χ. στη γνωστή δίκη εναντίον του Βέρρη, ο οποίος είχε διαπράξει μεγάλης κλίμακας κλοπή έργων τέχνης, μεταξύ άλλων, από το Ηραίον.
Όμως, η Σάμος φαίνεται πως επωφελήθηκε κυρίως κατά την περίοδο 61–58 π.Χ., όταν ο Κόιντος Τ. Κικέρων ήταν διοικητής της επαρχίας της Ασίας.
Το 51/50 π.Χ. ο Μάρκος Τ. Κικέρων, μετά την εξαιρετικά επιτυχή από στρατιωτική άποψη θητεία του ως διοικητής της Κιλικίας, μαζί με τον αδελφό του Κόιντο, τον γιο του και τον ανιψιό του διέμειναν στην Έφεσο και πιθανότατα και στη Σάμο. Αυτή η διαμονή μπορεί να στάθηκε αφορμή για την ανέγερση του μνημείου.

adriatic-route.com

archaiologia.gr



Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 
Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν
Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 
Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας
Σας ευχαριστούμε από καρδιας
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας
https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only