Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Αιγές

Στο κέντρο της αρχαίας αγοράς της Βεργίνας, μέσα στο ιερό της Εύκλειας, η αρχαία πρωτεύουσα των Μακεδόνων, οι Αιγές (σήμερα Βεργίνα), εξακολουθεί 31 χρόνια μετά τις αποκαλύψεις του καθηγητή Ανδρόνικου να βγάζει κι άλλο επιστημονικό, ιστορικό και πραγματικό χρυσάφι.

Ακόμα ένα ολόχρυσο στεφάνι, του ιδίου σχεδόν μεγέθους και τεχνικής (διακοσμημένο με φύλλα βελανιδιάς) με εκείνο του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄ και κατά πάσα πιθανότητα βασιλικό, ένα ολόχρυσο αγγείο με ίχνη νεκρικής καύσης και ανέπαφο το κρανίο του υψηλού νεκρού αποκαλύφθηκε στην αγορά των Αιγών.

Το ανέλπιστο- «συνταρακτικό» κατά τους αρχαιολόγους- εύρημα εντοπίστηκε κατά τη χθεσινή τελευταία ημέρα της καλοκαιρινής ανασκαφής που διενεργεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επίσημος πνευματικός δικαιούχος της επιστημονικής δημοσίευσης των ευρημάτων του χώρου.

Αρχικά οι αρχαιολόγοι εντόπισαν στο ιερό της Εύκλειας μεγάλο χάλκινο σκεύος με σκέπασμα. Ανοίγοντάς το, έμειναν άφωνοι. Στο εσωτερικό του έκρυβε χρυσάφι!

Το αγγείο (υδρία- τεφροδόχος), ύψους περίπου 50 εκατοστών, στεφανωμένο με το ολόχρυσο στεφάνι, όπως είχε βρεθεί το 1978 ανάλογο πάνω σε ασημένια υδρία στον Τάφο του Πρίγκιπα.

Το «συνταρακτικό» του ευρήματος συνίσταται- πέραν της άψογης διατήρησής του, της υψηλής τεχνικής σύνθεσής του κ.λπ.- και στο γεγονός ότι είναι το πρώτο ταφικό εύρημα που εντοπίζεται στις Αιγές εκτός του νεκροταφείου και της μεγάλης Τούμπας των βασιλικών τάφων και μάλιστα στον χώρο της αρχαίας αγοράς. Ιδιαίτερη σημασία λαμβάνει το εύρημα και από τη θέση όπου βρέθηκε, στο ιερό της Εύκλειας, στην Αγορά, το πολιτικό κέντρο της αρχαίας πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική χρονολόγηση τοποθετεί το εύρημα στον 4ο αιώνα π.Χ. (περίοδο βασιλείας του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας).

Το ιερό της Εύκλειας εντοπίστηκε το 1982 στο μέσον της απόστασης μεταξύ του τάφου του Ρωμαίου και του ανακτόρου των Αιγών.

Πρόκειται για ένα τμήμα του τεράστιου αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας- μέσα στα όρια του οχυρωμένου οικισμού που πήρε τη συμβατική αυτή ονομασία από δύο επιγραφές με το όνομα της θεάς Εύκλειας που λατρευόταν στις Αγορές των αρχαίων πόλεων σε όλη την Ελλάδα. Η ανασκαφή είχε φέρει στο φως τα θεμέλια δύο ναών, ενός βωμού, μιας στοάς, ενός περίστυλου κτιρίου, δύο πολύτιμες επιγραφές, δύο μαρμάρινα κεφάλια κι ένα ολόκληρο άγαλμα γυναικείας μορφής που φέρεται να είχε αφιερώσει η Ευρυδίκη, μητέρα του Φιλίππου και γιαγιά του Αλεξάνδρου, στη θεά.

Πηγή: Τα Νέα, Βίκυ Χαρισοπούλου


Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ   υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε 

Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με   θέματα πολιτισμού   που  επιλέξουν

Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι   zantedanias@gmail.com 

Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας

Σας ευχαριστούμε από καρδιας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only