Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Η Άρτεμις είναι η παρθενική θεά


 Η Άρτεμις είναι η παρθενική θεά που πολλοί δεν γνωρίζουν ότι είναι η θεότητα που λατρεύτηκε περισσότερο από κάθε άλλη στην αρχαία Ελλάδα...Η Άρτεμις είναι η παρθενική θεά που πολλοί δεν γνωρίζουν ότι είναι η θεότητα που λατρεύτηκε περισσότερο από κάθε άλλη στην αρχαία Ελλάδα. Ήταν θεά του κυνηγιού αλλά και προστάτιδα της άγριας πανίδας (πότνια θηρῶν) μη επιτρέποντας τον άσκοπο σκοτωμό ζώων, ιδίως νεογνών. Σε όλο τον ελλαδικό χώρο, σε πόλεις και χωριά, υπήρχαν ναοί και άλση αφιερωμένα σε αυτή. Ο Άθως, για παράδειγμα, ήταν κάποτε επίσης προστατευμένο άλσος της Αρτέμιδος.

Όταν αργότερα, κατά την κλασική εποχή, το κυνήγι έπαψε να αποτελεί βασικό βιοποριστικό μέσο, η λατρεία της Αρτέμιδος ως θεάς της θήρας ατόνησε και οι σχετικές εορτές υπέρ της παράκμασαν. Ωστόσο, αν και παρθενική θεά, η Άρτεμις λατρεύτηκε μέχρι το τέλος της αρχαιότητας με την άλλη της ιδιότητα, εκείνη της θεάς του τοκετού. Στο πρόσωπο της Αρτέμιδος απορροφήθηκαν και ενσωματώθηκαν παλαιότερες θεότητες του τοκετού όπως η μινωική Ειλείθυια, αλλά και η παλαιότερη θεά του τοκετού, η Ιφιγένεια, που από θεά υποβιβάσθηκε αργότερα σε ηρωίδα. Ιφιγένεια ( ἶφι + γένος) εξάλλου σημαίνει ισχυρός γόνος και κατ’ επέκτασιν είναι η βοηθός γέννησης γόνου ισχυρού. Στα πλαίσια αυτής της ενσωμάτωσης πλάστηκε και ο μύθος της θυσίας της Ιφιγένειας, κόρης του Αγαμέμνονα, στην Αυλίδα όπου η Άρτεμις την αρπάζει πριν τη θυσία και τοποθετεί στη θέση της ελάφι.
Άλλα προσωνύμια της Αρτέμιδος ως προστάτιδας των εγκυμονουσών και των λεχώνων ήταν «Λοχία ή Λεχώ», «Βραυρωνία», «Αυλίδα», «Μουνιχία». Σύμφωνα με τον Όμηρο στην Ιλιάδα, οι πόνοι των επίτοκων γυναικών οφείλονται στα επώδυνα βέλη της Αρτέμιδος που χαρακτηρίζεται «μογοστόκος Εἰλείθυια». Τόσο ο αίσιος τοκετός όσο και ο θανατηφόρος αποδίδονταν στην Άρτεμη. Έτσι, ο Όμηρος πάλι αναφέρει ότι ο Δίας της έδωσε τη δύναμη να σκοτώνει όποια επίτοκο επιθυμεί (Ζεύς σε λέοντα γυναιξὶ θῆκε). Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες προσεύχονταν και επιδίωκαν τον εξευμενισμό της Αρτέμιδος για να έχουν μια καλή γέννα σε μια εποχή που η εγκυμοσύνη και ο τοκετός ήταν τόσο για τη γυναίκα όσο και για το τέκνο μια κατάσταση που πολύ συχνά οδηγούσε όχι σε ζωή αλλά στο θάνατο. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η φράση που μέχρι την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης επικρατούσε ότι «η έγκυος γυναίκα έχει το ένα πόδι στον τάφο».
Χάλκινο Άγαλμα Αρτέμιδος από το δεύτερο μισό του τέταρτου αιώνα π.Χ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά




Με πολύ μεράκι αλλά και υπομονή συνεχίζουμε την προσπάθεια μας .Αθόρυβα …σιγά σιγά με πολύ υπομονή αλλά και διάθεση προχωράμε Στόχος μας παραμένει να αρθρογραφούν οι πολίτες σε αθρα με θέματα πολιτισμού που επιλέξουν Το όνομα και επώνυμο αλλά η ευπρέπεια των άρθρων είναι απαραίτητα .Η διεύθυνση μας για επιστολές Άρθρα είναι zantedanias@gmail.com Όπως έχουμε από την αρχή της προσπάθεια μας αναφέρει θα αναρτώνται μετά από έγκριση μας Σας ευχαριστούμε από καρδιας Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους ο οποίος φέρει και την ευθύνη των γραφομένων και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας https://www.youtube.com/channel/UC0wk2ge3sheyTkgpAkeBang

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only