Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Κάθε χωράφι στη Μέσα Μάνη είχε και έχει το όνομα του

 





Κάθε χωράφι στη Μέσα Μάνη είχε και έχει το όνομα του.Οι Παλιοί Μανιάτες ονόμαζαν το καθε χωράφι με Διαφορετικό όνομα όταν (π.χ κατσαμπουλιάνικο,κοτρωνάκι ,Καλωνάς ,Καλιάς κτλ) Π.Χ Ο "καλιάς" βρίσκεται στη Τοποθεσια/Θέση "Καλιάδες" της Γαρδενιτσας, σε περιπτωση όμως που στην. Ίδια τοποθεσία/Θεση της ίδιας περιοχής είχε περισσότερα δικά του χωραφια, εδεινε διαφορετικη ονομασια στο κάθε ένα από αυτά . Μπορεί να ήταν και απο αγορά η ανταλλαγή και να παρεμένε το όνομα του προηγούμενου ιδιοκτήτη( π.χ Κουζίγιαννη,Βαγιακιάνικο,Παναγιώτακα, κ.τ.λ).Υπήρχαν ομως και οι γνωστές ονομασίες για να οριοθετήσουν το σημείο για το οποίο αναφέρονται…όπως:



Σπιτακούλα: Κάθε δέντρο μαντρώνονταν χωριστά και η μάντρα του που χτίζεται (συνήθως Μονελά με μια σειρά κυκλικά με πετρες) για να το προφυλάσσει από τα ζώα λέγεται σπιτακούλα.
Περιβόλι: Περισσότερα δέντρα, (ελιές, φραγκοσυκιές και συκιές) μαντρώνονται και λέγονται περιβόλι. Όταν το περιβόλι έχει όλο ελιές λέγεται ελιοπερίβολο.Όταν έχει όλο συκιές ή φραγκοσυκιές λέγεται συκοπερίβολο και αντιστοιχα Φραγκοπερίβολο όταν έχει Φραγκοσυκιές.
Αλώνι. Το χωράφι που αλωνίζανε
Γύρισμα: Η Μαντρωμένη έκταση με δέντρα μεγαλύτερη από περιβόλι λέγεται γύρισμα. Όλος σχεδόν ο τόπος της Μ.Μάνης είναι έτσι μαντρωμένος με περιβόλια και γυρίσματα.
Νομή: Λέγεται μέρος μεγάλο που δεν είναι μαντρωμένο ούτε και δέντρα έχει.Οι νομές είναι τοποθεσίες που έχουν συνήθως περισσότερο χώμα. Οι νομές λέγονται και στερέα και σπείρονται έναλλάξ σιτάρι, κριθάρι ή κουκιά.




Τρόχαλος: Λέγεται σωρός από πέτρες.
Ξέσκεπο:Δεν χει τίποτα φυτεμένο.
Τράφος: Λέγεται άκρη του χταριού μικρή και πετρώδικη που δεν καλλιεργείται. Και τα χώματα χαντακιού και μικρός σωρός πέτρες και μέρος άγριο που μοιάζει με αυτά.
Χτάρι: Στις λαγκαδιές και στις πλευρές των βουνών, για να συγκρατούν τα χώματα, χτίζουν τοίχους. ΄Ετσι σχηματίζονται λουρίδες γης για καλλιέργεια που μοιάζουν σαν μεγάλα σκαλοπάτια. Αυτά λέγονται χτάρια.
Λουρί, λούρα: Κάθε μεγάλο χωράφι του πατέρα το μοιράζουν οι αδερφοί σε λουρίδες, για να μην υπάρχει διαφορά μεταξύ τους σε ποιότητα γης και τοποθεσίας.
Άρμακα, αρμακούλι: Στα μέρη που το έδαφος έχει μικρή ανηφόρα, τα χτάρια είναι φαρδιά και λέγονται άρμακες και οι μικρές αρμακούλια.




Στρεβλό: Λέγεται το χωράφι εκείνο που έχει πολλές ριζόπετρες και εξέχουν επάνω στην επιφάνεια του, έτσι που να μη μπορεί να καλλιεργηθεί με άροτρο. Τα στρεβλιά τα σπέρνουν και τα σκάβουν οι γυναίκες με την αξίνα.





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only